„Femei puternice, comunități puternice!” –proiect pilot destinat femeilor din comunitățile rurale din județul Călărași

D.G.A.S.P.C Călărași a fost gazda unei întâlniri de lucru, dintre reprezentanții Asociației ,,Solwodi''- București, reprezentanți din cadrul a patru primării din județul Călărași: Dragalina, Ștefan cel Mare, Chirnogi și Radovanu, precum și specialiști ai  D.G.A.S.P.C. Călărași și Centrului Maternal Călărași. Moderatorul acestei întâlniri a fost psihologul Elena Ulmeanu.

Scopul organizării și desfășurării acestui grup de lucru a fost de a discuta etapele și procedura de lucru, în vederea implementării proiectului pilot: „Femei puternice, comunități puternice!”, destinat femeilor din comunitățile rurale. Proiectul pilot va fi implementat, în județul Călărași, de Asociația Solwodi, în colaborare cu D.G.A.S.P.C. Călărași și cu patru primarii, de pe rază județului. Acesta se dorește a fi un proiect care să promoveze dezvoltarea personală în rândul femeilor/ tinerelor, considerându-se că pentru a face schimbări de durată, femeile au nevoie de abilități și resurse pentru a-și construi încrederea în sine, pentru a-și cunoaște și înțelege drepturile, pentru a câștiga un venit și pentru a câștiga respectul în familia și comunitatea din care fac parte.

În cadrul proiectului pilot se vor desfășura, în prima parte a anului 2019, în intervalul ianuarie –martie, câte 10 ateliere de dezvoltare personală pentru fiecare grup de femei/ tinere, identificat în localitățile Dragalina, Ștefan cel Mare, Chirnogi și Radovanu, dar și în Centrul Maternal Călărași unde, cu sprijinul doamnelor Mihaela Dumitru (șef Centru Maternal Călărași) și Nicoleta Nicolescu –asistent social, va fi selectat un grup constituit din mame rezidențe, dar și foste beneficiare ale centrului. Atelierele se vor desfășura săptămânal, după un calendar bine stabilit, persoanele direct responsabile cu acțiunile  concrete ale programului fiind specialiștii Asociației Solwodi -  asistent social Mariana Dinu și psiholog Angelica Harju (ambele prezente la activitatea grupului de lucru de la Călărași).

D-ra Adina Bălan, președinta Asociației Solwodi, a specificat faptul că întâlnirile interactive vor fi un bun prilej de autocunoaștere, vor avea caracter informativ și educativ, abordându-se subiecte diverse, precum: Cunoașterea de sine, Stima de sine,  Relații sănătoase în familie și societate, Norme și valori sociale, Feminitate și imagine corporalăSexualitate și normalitate, Comunicare asertivă, Educație pentru sănătate, Informarea în mediul online etc..

D-ra psiholog Angelica Harju a precizat că există posibilitatea adaptării tematicii, în funcție de nevoile exprimate de tinerele/ femeile  participante.

Doamna Violetă Petcu Zamfira, secretar în cadrul Primăriei Chirnogi, și-a exprimat opinia potrivit căreia pot fi identificate beneficiare atât pe criteriul vârstei apropiate, cât și al situațiilor de viață trăite (ex. mame minore- cu teme de interes pentru ateliere: relații conjugale timpurii, categorii de riscuri, potențiale forme de abuz, mijloace/ măsuri de contracepție, etc.).

Doamna Mariana Ionescu, consilier în cadrul Primăriei Dragalina, a menționat că, în anumite comunități, pot fi selectate câte două grupuri: unul constituit din adolescente, eleve de liceu, în clasele a XI-a și a-XII-a și alt grup constituit din femei/tinere mame. În acest context, s-a discutat despre perioadele favorabile de desfășurare a acestor ateliere de lucru, țînându-se cont de intervalul de vacanță (în cazul adolescentelor/ tinerelor) și de alte situații variabile.

Doamna Mihaela Lavinia Simion, asistent social în cadrul Primăriei Comunei Ștefan cel Mare, a punctat necesitatea ca, în scopul promovării acestui proiect pilot, să se redacteze pliante și să fie transmise, în perioada imediat următoare, acordurile de participare/ convențiile de parteneriat la sediile celor patru primarii. Asfel, s-au stabilit termene clare pentru aceste activități, precum și pentru vizitele inițiale ale specialiștilor Asociației Solwodi în cele patru comune, pe parcursul lunii decembrie 2018.

Asistentul social Nicolescu Nicoleta, din cadrul Centrului Maternal Călărași, a considerat salutară inițiativa specialiștilor Asociației Solwodi și, totodată, a apreciat deschiderea și disponibilitatea din partea reprezentanților celor patru autorități locale din județ, de a se implica  în susținerea acestui proiect pilot ce se va desfășura în comunitățile pe care le reprezintă, un astfel de proiect putând fi considerat un plus pentru dezvoltarea comunitară. De asemenea, a menționat că este nevoie că astfel de programe de dezvoltare personală să se desfășoare în toate comunele din județ, cunoscut fiind faptul că, adeseori, mediul rural este privat de astfel de programe ce au caracter informativ și educativ.

Reprezentanții primăriilor invitate să participe la activitatea grupului de lucru și-au exprimat opiniile referitoare la utilitatea unor astfel de activități pentru femeile din mediul rural și necesitatea continuității unor astfel de proiecte/ programe în beneficiul cât mai multor persoane.

În încheierea întâlnirii de lucru, d-ra Adina Bălan, președinta Asociației Solwodi, și-a arătat disponibilitatea privind posibilitatea continuării proiectului destinat femeilor și extinderea acestuia în mai multe localități din județul Călărași, în funcție de analiza comprehensivă a tuturor activităților desfășurate inițial și a nevoilor sociale identificate, exprimându-și speranța că va beneficia, în acest sens, de sprijinul și bună colaborare din partea D.G.A.S.P.C. Călărași.

Compartiment Relații cu Publicul