BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes

Ultimele articole

  • 2024.03.18 - anunt concurs ocupare posturi >

    Deschide document Read More
  • Informare privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap >

    Deschide documentul Read More
  • Comunicat de presa decembrie 2023 >

    Deschide comunicat             Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași cu sediul în municipiul Călărași, str. Bărăganului nr. Read More
  • Rezultatul final al examenului de promovare in grad/treapta din data de 22.11.2023 >

    Descarca rezultat Read More
  • REZULTAT PROMOVARE 2023 >

      Deschide documunt Read More
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Text Size

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Calarasi - (DGASPC) - a fost infiintata prin Hot. nr. 106/ 27 octombrie 2004 apartinand Consiliului Judetean Calarasi, prin comasarea Directiei Generale Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Calarasi si Directia Judeteana de Asistenta Sociala Calarasi şi  preluarea Centrului de Ingrijire şi Asistenţă din localitatea Ciocaneşti şi a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropshiatrică din localitatea Plătăreşti, prin preluarea în mod corespunzător a atribuţiilor şi funcţiilor acestora.

 Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi este organizată şi funcţionează ca instituţie publică cu personalitate juridică, infiinţată în subordinea Consiliului Judeţean

Activitate cu publicul

DGASPC Călărași activitate cu publicul pdf page 0001

COMPLEXUL DE SERVICII COMUNITARE PENTRU COPILUL CU HANDICAP SEVER

 

Informatii centre
Adresa
Sef Centru
Tel.Fix
Tel.Mobil
Pers.deservite
Angajati
 Aleea Grădiniţei nr.4, mun. Călăraşi Camelia Varga  0242-3313999  0730931978  50  

DOWNLOAD REGULAMENT DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE AL SERVICIULUI SOCIAL DE ZI :CENTRUL DE RECUPERARE DE ZI PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI

 

  1. DENUMIREA SERVICIULUI SOCIAL:

 

COMPLEX SERVICII COMUNITARE PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CALARASI – SERVICIUL REZIDENTIAL (CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER)

 

 

2. DESCRIEREA ACTIVITATILOR DESFASURATE SI A METODOLOGIEI DE LUCRU UTILIZATE:

            Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever Calarasi a fost creat prin parteneriat cu  Fundatia SERA, Consiliul Judetean Calarasi si AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA COPILULUI – Banca Mondiala in decembrie  2002.Complexul a fost organizat in fosta Sectie de Recuperare Pediatrica a Spitalului Judetean Calarasi preluat de la Directia Sanitara in 2000.

            Complexul cuprinde :

-serviciul rezidential pentru 50 de beneficiari,

-serviciul de recuperare de zi pentru copii cu nevoi speciale ( 50 locuri pentru copii cu dizabilitati din comunitate); este oferita consiliere si sprijin pentru parintii copiilor cu nevoi speciale .

OBIECTIVE:

1.Promovarea si protejarea drepturilor copiilor cu handicap sever care sunt temporar sau definitiv privati de mediul lor familial.

2.Prevenirea abandonului prin oferirea de asistenta terapeutica gratuita.

3. Reducerea duratei de institutionalizare.

4. Integrarea- reintegrarea copiilor cu handicap in familia naturala /largita sau la asistentii maternali.

 ACTIVITATI:

  • ingrijire si interventie educationala;
  • evaluare medico-psiho-sociala la intrare in centru;
  • proiecte de interventie specifica pentru fiecare copil si stabilirea obiectivelor;
  • programe de recuperare pentru dezvoltarea autonomiei personale si sociale;
  • activitati educationale;

          Definitia oficiala a mandatului institutiei : Institutie publica de ingrijire , ocrotire si recuperare/reabilitare a copiilor cu handicap sever.

  1. - componenta functionala a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului ,din subordinea Consililui Judetean Calarasi, avand misiunea de:

-asigurarea promovarii si protejarii drepturilor copilului cu handicap sever care este temporar sau definitiv, privat de mediul sau familial sau care, pentru respectarea acestor drepturi nu poate fi lasat in mediul sau familial, necesitand o masura de protectie;

-acordarea de servicii de recuperare gratuite, oferite copiilor cu handicap sever din comunitate;

-consilierea parintilor copiilor cu handicap,integrarea\reintegrarea copiilor in familia naturala\largita sau substitutiva.

 

Centrul rezidential este organizat ca un centru de tip familial avand la baza structura modulara. Este alcatuit din (3) trei module (fiecare compus din doua dormitoare, o sala de activitati, doua bai), in care sunt gazduiţi 36 de copii / tineri.

Centrul are o capacitate de 50 locuri si ofera protectie rezidentiala temporara pentru copiii cu handicap sever.

Incepand cu luna februarie 2006, Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever Calarasi si-a modificat structura prin amenajarea unor module de tip familial, destinate tinerilor peste 18 ani, cu dizabilitati, proveniti din centrul rezidential, pentru care nu au fost identificate posibilitati de integrare familiala sau de ingrijire alternativa.

Capacitatea acestor module este folosita la maxim – 14 tineri.

Personalul care deserveste aceste module a fost asigurat prin reorganizare interna, la acea data,  fiind  reprezentat  in prezent, de 5 educatori si 2 supraveghetori noapte. 

Aripa noua cuprinde 6 dormitoare, 4 bai, 1 oficiu si o sala de activitati.

 

In prezent, situatia beneficiarilor, pe categorii de varste , este urmatoarea:

$1·         26 copii

$1·         24 adulti (tineri peste 18 ani, proveniti din sistemul rezidential pentru copii)

Initial, s-a dispus pentru acesti tineri, masura plasamentului la

C.S.C.C.H.S.Calarasi pe o perioada de 2 ani, conform Legii 272/2004, capitolul III, sectiunea 1, art.. 51, al. 3. Ulterior, in urma reevaluarilor periodice a situatiei sociofamiliale a acestora, nu au fost identificate posibilitati de integrare in familia naturala / largita / substitutiva, astfel incat pentru a se evita excluderea lor sociala, Comisia pentru Protectia Copilului a dispus  mentinerea plasamentului tinerilor in cadrul C.S.C.C.H.S.Calarasi pana la transferul efectiv intr-un centru pentru adulti. Aceasta mentinere este menita sa asigure securizarea tinerilor şi continuitatea in procesul de educatie si adaptare sociala a acestora, pana cand acest proces va putea fi asigurat la standardele legale si in centrele pentru adulti, aflate in prezent, intr-un proces de restructurare, in stadiul de finalizare.

Pentru ca printre conditiile de admitere intr-un centru pentru adulti cu dizabilitati se afla si acelea ca beneficiarii sa fie pusi sub interdictie si sa aiba stabilit un tutore, personalul centrului a facut toate demersurile pentru obtinerea  hotararilor judecatoresti de punere sub interdictie (din 24 de beneficiari adulti , 23  sunt pusi sub interdictie) si de stabilire a tutelei (pentru 6 beneficiari  adulti este stabilita tutela, 3 sunt in curs de stabilire tutela, avand acordul persoanelor pentru aceasta calitate, pentru ceilalti  aflandu-ne in situatia de refuz / respingere din partea unor membri ai familiei sau ai comunitatii locale sau  imposibilitate de exercitare  a acestei calitati).

 

Capacitatea serviciului:

$1-          centrul rezidential – 50 locuri;

Numar de rezidenti la sfarsitul lunii decembrie:: 50

 

3. DURATA IN TIMP ESTIMATA: NEDETERMINATA

4.DATA DE LA CARE FUNCTIONEAZA SERVICIUL SOCIAL: DECEMBRIE 2002

 

5. SEDIUL DE LA CARE SE ORGANIZEAZA FURNIZAREA SERVICIULUI SOCIAL: str.Aleea Gradinitei nr.1, localitatea Calarasi, judetul Calarasi.

 

6. ARIA DE DESFASURARE A ACTIVITATII:JUDETUL CALARASI

Mijloace de acces :transport in comun, autoturism din dotarea centrului.

7.CATEGORIA DE PERSOANE BENEFICIARE : copiii cu handicap sever institutionalizati in caminele spital din tara si centrele de plasament din judet care nu beneficiau de activitati de recuperare/reabilitare.

Gradul de handicap al rezidentilor este profund sau sever; handicapul psihic este asociat cu probleme fizice care agraveaza starea generala (beneficiari diagnosticati cu hepatita cronica, ciroza hepatica, hidrocefalie, epilepsie, etc.). In cazul spitalizarii unuia dintre ei, centrul asigura   insotitor pe toata perioada spitalizarii.  Beneficiarii complexului au nevoie de supraveghere si ingrijire permanenta datorita gradului inalt de dependenta fata de adult.

Motivul plasarii in institutie : desfiintarea caminelor spital din tara si obligativitatea preluarii copiilor cu dizabilitati  care proveneau din judetul Calarasi; familia naturala/  largita nu  poate asigura o ingrijire adecvata la domiciliu a acestor beneficiari datorita problemelor de dezvoltare psihofizica ale rezidentilor, dar si datorita dificultatilor sociofamiliale;  renuntarea asistentilor maternali la copiii cu dizabilitati luati in plasament;  calamitati naturale (inundatii).

Tipuri de dificultati handicap sever : grad I ;

$1-          actual, varsta beneficiarilor variaza intre 5 si 27 ani;

$1-          gradul de handicap al rezidentilor este profund sau sever;

$1-          handicapul psihic este asociat cu probleme fizice care agraveaza starea generala;

 

8. MODALITATEA DE SELECTARE A BENEFICIARILOR

           Admiterea in centrul rezidential se face pe baza hotararii C.P.C. sau sentintei date de instanta de judecata;

             Dosarul beneficiarului   cuprinde urmatoarele documente:

$1·         certificat si hotarare de incadrare intr-un grad de handicap;

$1·         hotararea de ocrotire sau sentinta data de instanta de judecata;

$1·         ancheta psiho-sociala;

$1·         declaratia parintilor;

$1·         certificatul de nastere al copilului;

$1·         copie dupa B.I. ;

$1·         -   certificat de casatorie, deces, sentinta civila   divort, acolo unde este cazul;

$1·         acte ale rudelor de pana la gradul al IV-lea de rudenie;

$1·         fisa de evaluare primara;

$1·         proces verbal al intalnirii personalului la intrarea unui copil in centru;

$1·         -     program de acomodare pentru beneficarul nou – intrat in unitate.

$1·         PIP-  contine obiective generale reale.

$1·         PIS –  contine obiectivele stabilite de  specialisti, in  functie de nevoile identificate; acesta are doua anexe: PIS pentru recreere si socializare si PIS pentru formarea deprinderilor de autonomie (obiectivele sunt fixate in functie de gradul si tipul de dizabilitate).

$1·         PIS pentru mentinerea legaturilor cu familia;

$1·         PIS privind starea de sanatate a beneficiarilor

$1·         raport pentru sarbatorirea zilei de nastere

           

           

            MISIUNEA consta in asigurarea accesului copiilor cu dizabilitati psihomotorii severe, pe o perioada determinata, la gazduire, ingrijire, educatie, recuperare si pregatire penru (re)integrare in familie si comunitate.

            OBIECTIVUL este socializarea si obtinerea celui mai inalt  grad de autonomie posibil, tinand cont de problematica individuala, valorificand la maxim potentialul individual in vederea compensarii deficientelor existente.

  1. SCOPUL  (re)abilitarea si (re)integrarea copiilor cu dizabilitati severe in familie si comunitate.

 

CARACTERISTICILE COPIILOR PRIMITI:

$1·         dificultati de comunicare;

$1·         dificultati ale mobilitatii fizice generale;

$1·         abilitati reduse de auto-ingrijire;

$1·         dificultati majore de relationare cu cei din jur;

$1·         necesitati de ingrijire medicala pe termen lung;

$1·         tendinte de auto-mutilare, auto si hetero-agresivitate, autostimulare;

$1·         comportamente perseverative, stereotipii;

$1·         dificultati de invatare;

$1·         tulburari de dezvoltare etc.

$1·         tulburari majore de comportament cu instabilitate psihoemotionala, agitatie extrema, auto-heteroagresivitate, distrugeri de bunuri, tulburari psihosexuale, etc;

 

Mediul de origine - judetul Calarasi

 

Dosarul copilului:

Dosarele copiilor sunt pastrate si arhivate  la cabinetul asistentului social. Persoanele care au acces la dosarele copiilor sunt : specialistii centrului, autoritatile competente, parintii care nu au restrictie in acest sens. Persoana care raspunde si este abilitata sa-l completeze este asistentul social.

Din ce piese este compus:

- anchete sociale, raport de ancheta sociala, hotararea C.P.C., hotarari judecatoresti, rapoarte de evaluari, P.I.P., P.I.S., raport pentru sarbatorirea zilei de nastere a beneficiarului, etc.

Dosarul copilului este completat si actualizat  de catre asistentul social  si echipa pluridisciplinara a complexului.

Se intocmesc rapoarte trimestriale de evaluare a situatiei beneficiarilor.

 

9.MODALITATILE DE IMPLICARE A BENEFICIARILOR IN ACTIVITATILE DESFASURATE

- in functie de handicap si gradul lor de maturitate.

 

10. MODALITATILE DE CONTROL PERIODIC A CALITATII SERVICIULUI

- raportul  anual  al complexului care cuprinde activitatile ambelor servicii de-a lungul anului ; rapoarte trimestriale de evaluare a situatiei beneficiarilor, reuniuni de lucru; procese verbale ale sedintelor cu personalul (conduse de coordonator sau persoana imputernicita cu supervizarea interna); planificarea lunara a activitatilor, evaluari psihologice  ale beneficiarilor; intreaga activitate a educatorilor este supervizata de asistentul social (acesta este desemnat supervizor al activitatii educatorilor de pe Centrul Rezidential prin decizie de supervizare, conform Ordinului nr. 27/2004 si prin nota interna), evaluari/reevaluari psihologice; intreaga documentatie este vizata atat de supervizor cat si de coordonator. Supervizarea externa a coordonatorului se realizeaza conform aceluiasi Ordin nr. 27/2004, de catre persoana desemnata cu aceasta activitate, prin decizie a directorului adj. al D.G.A.S.P.C.,  existand  procese verbale lunare  de supervizare la nivelul centrului

.

11. MODALITATILE PERIODICE DE CONTROL A GRADULUI DE SATISFACTIE A BENEFICIARILOR

- evaluari/reevaluari;registru de opinii si sugestii; in functie de gradul de dizabilitate, beneficiarii participa(in functie de gradul dizabilitatii si tipului de handicap)  la organizarea diverselor evenimente ce ii vizeaza in mod direct (1 Iunie, Paste, Craciun, 3 decembrie – Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati, diverse aniversari – zi de nastere, zi de nume, cand vremea permite, plimbari in parcurile din oras, etc.).

 

12. RESURSE UMANE PENTRU REALIZAREA SERVICIULUI SOCIAL:

 

 

Studii Superioare

Studii postliceale

studii medii / elementare

Personal angajat prin contract individual de muncă

19,5

16

28

Funcţionari publici 

-

-

-

Personal remunerat sub alte forme

-

-

-

Voluntari

-

-

-

Total

19,5

16

28

Din care administrativ

-

-

19

TOTAL POSTURI:                                 68

                 Din care:                    Ocupate:     63,5

                                                           Vacante:      4,5

          Organizare: Organigrama institutiei : incadrarea personalului s-a realizat de catre D.G.A.S.P.C.Calarasi , pe baza statului de functii aprobat prin Hotararea Consiliului Judetean Calarasi nr.72 din 31.05.2012

 

$11.       Costurile serviciului

costuri estimate anual

Din care administrative

1.840.295

1.315.857

 

2.Resurse financiare pentru susţinerea serviciului

Din fondurile proprii ale furnizorului

-

Din subvenţii de la bugetul de stat

1.840.295

Din subvenţii de la bugetele locale

-

Din contribuţii ale partenerilor

-

Din contribuţii ale beneficiarilor

-

Altele

-

 

 

DATE TEHNICE REFERITOARE LA UNITATEA DE ASISTENTA SOCIALA PRIN CARE SE ACORDA SERVICIUL :

Spatiul disponibil

La parterul unitatii se afla:

$1·         1 sala kinetoterapie;

$1·         1 cabinet psiholog;

$1·         1 cabinet logoped;

$1·         1 cabinet terapie ocupationala;

$1·         2 grupuri sanitare;

$1·         Vestiar personal;

$1·         Sala de vizita;

$1·         Sala de control comportamental;

$1·         Modulul ingrijire pentru nedeplasabili  (2 dormitoare +1 sala activitati +2 bai);

$1·         Bucatarie ;

$1·         Magazie;

$1·         Spalatorie;

La nivelul unitatii avem :

$1·         2 module de ingrijire : fete - baieti ( cuprinzand fiecare in parte :1 sala de activitati, 2 dormitoare, 2 bai;

$1·         1 modul de ingrijire mixt ( 2 garsoniere a câte 3 locuri pentru fete si 4 garsoniere a câte 2 locuri pentru baieti);

$1·         1cabinet medical;

$1·         1 izolator;

$1·         Birou coordonator;

$1·         Magazie;

$1·         1 grup sanitar;

Suprafata locuibila/persoana asistata : 6 mp/copil

Numar de persoane /dormitor: 5 sau 6 copii la modulele tip; 2-3 locuri la modulul mixt

Conditii de petrecere a timpului liber: salile de activitatii, curtea unitatii care este amenajata cu spatii de joaca (topogan, balansoar, leagan), in parcul orasului.

Conditii de comunicare cu exteriorul: telefon , fax,posta, internet.

Conditii de servire a mesei : - in sala de mese de la parterul unitatii; pentru copiii nedeplasabili masa se serveste in sala de activitati

Grupuri sanitare: 10 la 50 copii asistati;

1 lavou la  5 copil asistat; 

1 dus/cada la  5 copil asistat;

Conditii de preparare si servire a hranei: - bucatarie dotata corespunzator. Hrana este servita in sala de mese de la parterul unitati :

$18.0        - micul dejun, 12.00 - pranzul, 16.00 - gustarea, 18.00 – cina.

 REZULTATELE  PRECONIZATE ALE ACTIVITATII:

$1·         prevenirea separarii copilului cu handicap de familia sa naturala sau largita;

$1·         reintegrarea copilului cu handicap in familia naturala sau largita;

$1·         integrarea copilului din centrul rezidential la asistentul maternal profesionist;

$1·         recuperarea/reabilitarea copilului cu handicap.

 

 

 

EFECTELE BENEFICE ALE ACTIVITATII LA NIVELUL COMUNITATII:

$1-          Toate serviciile destinate copilului cu handicap, atat publice cat si cele private accentueaza rolul implicarii familiei naturale/substitutive in recuperarea, integrarea sociala si educationala, precum si o intelegere mai buna a nevoilor copiilor cu dizabilitati. Prin mediatizarea activitatilor desfasurate se urmareste constientizarea comunitatii asupra problematicii copiilor cu handicap si familiilor acestora si a importantei integrarii lor sociale. La majoritatea evenimentelor importante din viata beneficiarilor ( 1 Iunie, Paste, Craciun, Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati, etc,.) sunt invitate sa participe persoane  din comunitate – D.G.A.S.P.C. Calarasi, centre din subordinea D.G.A.S.P.C. Calarasi, biserica, politie, primarie, voluntari, elevi de la diverse scoli din oras si din judet, etc.,  familiile altor copii cu dizabilitati din comunitate. Evenimentele sunt facute publice (in limitele legii) atat in presa cat si in  televiziunea locala, si nu numai;

$1-          Consideram ca serviciul a imbunatatit simtitor situatia grupurilor tinta. Activitatile de educare si consiliere a familiilor copiilor cu nevoi speciale, integrarea copiilor cu handicap sever  in familia naturala sau substitutiva, au avut in vedere pregatirea intregii familii in exercitarea functiilor parentale;

$1-          - Chiar si in situatia limita, cand s-au epuizat toate solutiile,  copilul fiind totusi  institutionalizat, acestuia, in functie de gradul si tipul de dizabilitate, dar mai ales  membrilor familiei,   li  se ofera consiliere si sprijin pentru a putea trece peste efectele negative ale separarii copilului de parinti;

$1-          Prin diverse actiuni de sensibilizare a comunitatii ( evenimente la care este invitata si comunitatea sa participe, distribuire de pliante, brosuri, etc.) s-a reusit  incheierea unor contracte de voluntariat  cu elevi de la liceele din oras;

$1-          In fiecare an, la cerere, studentii de la facultatile de profil socio-uman  isi desfasoara orele de practica in cadrul C.S.C.C.H.S. Calarasi.

 

Hotararea C.J. 113/26.06.2019

Anexa 9

 

CONSILIUL JUDEŢEAN CĂLĂRAŞI

DIRECŢIA GENERALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI

PROTECŢIA COPILULUI CĂLĂRAŞI                                                                             

REGULAMENT

de organizare ŞI funcŢIonare aL serviciului social CU CAZARE:

        CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI

 

ARTICOLUL 1

Definiţie

 

            (1) Regulamentul de organizare şi funcţionare este un document propriu al serviciului social ,,CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI”, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi (DGASPC), aprobat prin Hotărârea nr. 96 /18.11.2002  a Consiliului Judeţean Călăraşi, în vederea asigurării funcţionării acestuia cu respectarea standardelor minime de calitate aplicabile şi a asigurării accesului persoanelor beneficiare la informaţii privind condiţiile de admitere, serviciile oferite etc.

            (2) Prevederile prezentului regulament sunt obligatorii atât pentru persoanele beneficiare, cât şi pentru angajaţii centrului şi, după caz, pentru membrii familiei beneficiarilor, reprezentanţii legali/convenţionali, vizitatori.

 

ARTICOLUL 2

Identificarea serviciului social

 

            Serviciul social ,,CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI”din cadrul Complexului de servicii comunitare pentru copii cu handicap sever Călăraşi , cod serviciu social 8790CR-C-I, este înfiinţat şi administrat de furnizorul Direcţia Genearală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi, acreditată conform Certificatului de acreditare seria AF, nr.00258, eliberat la data de 17.04.2014, deţine Licenţa de funcţionare definitivă nr. 0000111 din 27.08.2015, are  sediul în mun.Călăraşi, str. Aleea Grădiniţei nr. 1, jud. Călăraşi.

ARTICOLUL 3

Scopul serviciului social

 

Scopul serviciului social ,,CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI” este acela de a asigura accesul copiilor/tinerilor cu dizabilităţi severe , separaţi temporar sau definitiv de părinţii săi,  ca urmare a stabilirii măsurii plasamentului, prin desfasurarea unui ansamblul de activităţi (găzduire, îngrijire personală, educaţie non-formală şi informală, sprijin emoţional, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă) realizate pentru a răspunde nevoilor sociale, precum şi celor speciale, individuale, familiale sau de grup, în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii, a reintegrării/integrării familiale şi socio-profesionale.

 

 

 

 

 

ARTICOLUL 4

Cadrul legal de înfiinţare, organizare şi funcţionare

 

              (1) Serviciul social ,,CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI” funcţionează cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, reglementat de Legea nr. 292/2011 Legea asistenţei sociale, cu modificările ulterioare, Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, precum şi a altor acte normative secundare aplicabile domeniului.

            (2) Standard minim de calitate aplicabil:Ordinul MMJS nr.25/2019 – Anexa 1,  privind aprobarea Standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de tip rezidenţial destinate copiilor din sistemul de protecţie specială;

             (3) Serviciul social ,,CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI”este înfiinţat prin Hotărâre a Consiliului Judeţean Călăraşi   şi funcţionează în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi, în regim de componentă funcţională, fără personalitate juridică.

 

ARTICOLUL 5

Principiile care stau la baza acordării serviciului social

            (1) Serviciul social ,,CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI” se organizează şi funcţionează cu respectarea principiilor generale care guvernează sistemul naţional de asistenţă socială, precum şi a principiilor specifice care stau la baza acordării serviciilor sociale prevăzute în legislaţia specifică, în convenţiile internaţionale ratificate prin lege şi în celelalte acte internaţionale în materie la care România este parte, precum şi în standardele minime de calitate aplicabile.

            (2) Principiile specifice care stau la baza prestării serviciilor sociale în cadrul ,,CENTRULUI DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI”sunt următoarele:

  1. a) respectarea şi promovarea cu prioritate a interesului persoanei beneficiare;
  2. b) protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor beneficiare în ceea ce priveşte egalitatea de şanse şi tratament, participarea egală, autodeterminarea, autonomia şi demnitatea personală şi întreprinderea de acţiuni nediscriminatorii şi pozitive cu privire la persoanele beneficiare;
  3. c) asigurarea protecţiei împotriva abuzului şi exploatării persoanei beneficiare;
  4. d) deschiderea către comunitate;
  5. e) asistarea persoanelor fără capacitate de exerciţiu în realizarea şi exercitarea drepturilor lor;
  6. f) asigurarea în mod adecvat a unor modele de rol şi statut social, prin încadrarea în unitate a unui personal mixt;
  7. g) ascultarea opiniei persoanei beneficiare şi luarea în considerare a acesteia, ţinându-se cont, după caz, de vârsta şi de gradul său de maturitate, de discernământ şi capacitate de exerciţiu;
  8. h) facilitarea menţinerii relaţiilor personale ale beneficiarului şi a contactelor directe, după caz, cu fraţii, părinţii, alte rude, prieteni, precum şi cu alte persoane faţă de care acesta a dezvoltat legături de ataşament;
  9. i) promovarea unui model familial de îngrijire a persoanei beneficiare;
  10. j) asigurarea unei îngrijiri individualizate şi personalizate a persoanei beneficiare;
  11. k) preocuparea permanentă pentru identificarea soluţiilor de integrare în familie sau, după caz, în comunitate, pentru scurtarea perioadei de prestare a serviciilor, în baza potenţialului şi abilităţilor persoanei beneficiare de a trăi independent;
  12. l) încurajarea iniţiativelor individuale ale persoanelor beneficiare şi a implicării active a acestora în soluţionarea situaţiilor de dificultate;
  13. m) asigurarea unei intervenţii profesioniste, prin echipe pluridisciplinare;
  14. n) asigurarea confidenţialităţii şi a eticii profesionale;
  15. o) primordialitatea responsabilităţii persoanei, familiei cu privire la dezvoltarea propriilor capacităţi de integrare socială şi implicarea activă în soluţionarea situaţiilor de dificultate cu care se pot confrunta la un moment dat;
  16. p) colaborarea centrului/unităţii cu serviciul public de asistenţă socială.

ARTICOLUL 6

Beneficiarii serviciilor sociale

 

(1) Beneficiarii serviciilor sociale acordate în ,,CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI” sunt:

  1. a) copiii cu dizabilităţi severe, separaţi definitiv sau temporar de părinţii săi  aflaţi în situaţie de dificultate sau în risc de excluziune socială;
  2. b) tinerii cu dizabilităţi severe care au dobândit capacitatea deplină de exerciţiu, au beneficiat de o masură de protecţie specială, iar dacă îşi continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învăţământ de zi, pot beneficia la cerere de serviciile centrului pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăşi vârsta de 26 de ani;
  3. c) tinerii cu dizabilitaţi severe care au dobândit capacitate deplină de exerciţiu şi au beneficiat de o măsură de protecţie specială, dar care nu îşi continuă studiile şi nu au posibilitatea revenirii în propria familie, fiind confruntaţi cu riscul excluderii sociale, beneficiază la cerere, pe o perioadă de până la 2 ani, de serviciile centrului, în scopul facilitării integrării sale sociale;
  4. d) tinerii cu dizabilitaţi severe care nu au dobândit capacitate deplină de exerciţiu, puşi sub interdicţie în condiţiile legii,  fără posibilitatea revenirii în propria familia, fiind confruntaţi cu riscul excluziunii sociale, beneficiază de continuitatea măsurii de protecţie în regim rezidenţial până la soluţionarea transferurilor în instituţii destinate protecţiei sociale a persoanelor adulte cu dizabilităţi.

 (2) Condiţiile de acces/admitere în centru sunt următoarele:

  1. Acte necesare:
  • solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali;
  • opinia copiilor care au împlinit vârsta de 10 ani;
  • certificatul de orientare şcolară şi profesională;
  • certificatul de încadrare într-un grad de handicap;
  • hotărârea de plasament sau sentinţa dată de instanţa de judecată;
  • ancheta psiho-socială de la Primăria de domiciliu;
  • raport referitor la ancheta-psihosocială;
  • raport de evaluarea iniţială;
  • raport de evaluare complexă;
  • certificatul de naştere al beneficiarului;
  • copie după B.I.( C.I.) al beneficiarului;
  • copie după B.I. (C.I.) al părinţilor;
  • adeverinţa medicală a copilului;
  • adeverinţe medicale ale părinţilor;
  • certificat de căsătorie, deces sau sentinţa judecătorească de divorţ, acolo unde este cazul;
  • acte ale rudelor de până la gradul al IV-lea de rudenie;
  • planul individual de protecţie (P.I.P.);
  • contractul de furnizare servicii sociale încheiat cu familia sau cu copilul care a împlinit vârsta de 16 ani.
  1. Criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor:

- copiii  cu dizabilităţi neuropsihomotorii severe, separaţi temporar sau definitiv, de părinţii săi/ tineri(fete şi băieţi) aflaţi în situaţie de dificultate sau în risc de excluziune socială, pentru care se propune măsura plasamentului.

  1. Cine ia decizia de admitere/respingere în centru:

            Propunerea de plasament la ,,CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI” se formulează numai după ce managerul de caz din DGASPC Călăraşi  a ţinut cont de principiul proximizării, s-a consultat cu coordonatorul SRD,  înainte de a înainta propunerea către CPC/instanta de judecată şi s-a asigurat că nu este posibilă reintegrarea  în familie şi nu s-a identificat o formă de protecţie de tip familial ori asistent maternal.

Fiecare copil/tanar este admis în cadrul centrului în urma unei evaluări complexe a nevoilor sale  specifice ,  în baza hotărârii Comisiei pentru Protecţia Copilului Călăraşi, ori a instanţei  judecatoreşti sau în baza dispoziţiilor de plasament în regim de urgenţă, emise de către directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi , care are drept anexe, după caz :

            - certificate de încadrare în grad de handicap si/sau;

            -certificat de orientare şcolară şi profesională în învăţământul special/sau invatamantul de masa;

            - planul de abilitare / reabilitare;

            -  planul individualizat de protectie.

  1. Modalitatea de încheiere a contractului de furnizare de servicii şi modelul acestuia

Modalitatea de încheiere a contractului de furnizare de servicii sociale şi modelul acestuia se face conform Ordinului nr.73/2005 privind aprobarea modelului Contractului pentru acordarea de servicii sociale, încheiat de  furnizorii de servicii sociale, acreditaţi conform legii, cu beneficiarii de servicii sociale.

  1. Modalitatea de stabilire a contribuţiei reprezentanţilor legali ai beneficiarilor rezidenţi din cadrul centrului se stabileşte, de către Comisia pentru Protecţia Copilului, respectiv Instanţa judecătorească, după caz, în condiţiile stabilite de Codul civil. Sumele astfel încasate se constituie venit la bugetul judeţului.

 

MODELUL DE CONTRACT DE FURNIZARE DE SERVICII SOCIALE:

 

 

DIRECŢIA GENERALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI PROTECŢIA COPILULUI CALARASI

COMPLEXUL DE SERVICII COMUNITARE PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER

CĂLĂRAŞI

 

 

 

CONTRACT

pentru acordarea de servicii sociale

 

             Partile contractante:

  1. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Calarasi (DGASPC), in calitate de furnizor de servicii sociale, cu sediul in Calarasi, str. Baraganului, nr. 1, judetul Calarasi, codul de inregistrare fiscala 17157183, contul nr. RO84TREZ20124680220XXXXX deschis la Trezoreria Calarasi, certificatul de acreditare seria ..... nr. .............., reprezentat de doamna/domnul ..................................., avand functia de Director Executiv;

    si

  1. Dl./Dna.............................................................................................................., domiciliat/locuieste in localitatea ................................, str. ........................... nr. ......, judetul/sectorul ................................., CNP..................................., posesor al B.I./C.I. seria .... nr. ......., eliberat la data de .......................... de Sectia de politie ....................., in calitate de parinte/reprezentant legal al copilului,

Avand in vedere:

- Planul individualizat de protectie nr. ......../................., aprobat prin Hotararea CPC/ Sentinta civila nr. ......../..................... privind copilul/copiii:

  1. ..................................................................., CNP ....................................., fiul lui ................................ si al ..........................................., aflat cu masura de protectie in cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copiii cu Handicap Sever Calarasi, str. Aleea Gradinitei, nr. 1, jud. Calarasi;
  2. ..................................................................., CNP ....................................., fiul lui ................................ si al ..........................................., aflat cu masura de protectie in cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copiii cu Handicap Sever Calarasi, str. Aleea Gradinitei, nr. 1, jud. Calarasi;

            Convin asupra urmatoarelor:

  1. Definitii:

    1.1. contractul pentru furnizarea de servicii sociale - actul juridic incheiat intre o persoana fizica sau juridica, publica ori privata, acreditata conform legii sa acorde servicii sociale, denumita furnizor de servicii sociale, si o persoana fizica aflata in situatie de risc sau de dificultate sociala, denumita beneficiar de servicii sociale, care exprima acordul de vointa al acestora in vederea acordarii de servicii sociale;

    1.2. furnizor de servicii sociale - persoana fizica sau juridica, publica ori privata, acreditata conform legii in vederea acordarii de servicii sociale;

    1.3. beneficiar de servicii sociale - persoana aflata in situatie de risc si de dificultate sociala, impreuna cu familia acesteia, care necesita servicii sociale;

    1.4. servicii sociale - ansamblu de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale individuale, familiale sau de grup, in vederea prevenirii si depasirii unor situatii de dificultate, vulnerabilitate sau de dependenta pentru prezervarea autonomiei si protectiei persoanei, pentru prevenirea marginalizarii si excluziunii sociale, pentru promovarea incluziunii sociale si in scopul cresterii calitatii vietii;

     1.5. evaluarea initiala - activitatea de identificare/determinare a naturii cauzelor, a starii actuale de dezvoltare si de integrare sociala a beneficiarului de servicii sociale, precum si a prognosticului acestora, efectuata prin utilizarea de metode si tehnici specifice profesiilor sociale, de catre furnizorul de servicii sociale. Scopurile evaluarii sunt cunoasterea si intelegerea problemelor cu care se confrunta beneficiarul de servicii sociale si identificarea masurilor initiale pentru elaborarea planului initial de masuri;

     1.6. evaluarea complexa - activitatea de investigare si analiza a starii actuale de dezvoltare si de integrare sociala a beneficiarului de servicii sociale, a cauzelor care au generat si care intretin situatia de dificultate in care acesta se afla, precum si a prognosticului acestora, utilizandu-se instrumente si tehnici standardizate specifice domeniilor: asistenta sociala, psihologic, educational, medical, juridic.

    1.7. planul individualizat de asistenta si ingrijire - ansamblul de masuri si servicii adecvate si individualizate potrivit nevoilor sociale identificate ca urmare a efectuarii evaluarii complexe, cuprinzand programarea serviciilor sociale, personalul responsabil si procedurile de acordare a serviciilor sociale;

    1.8. reevaluarea situatiei beneficiarului de servicii sociale - activitatea obligatorie a furnizorului de servicii sociale de a evalua situatia beneficiarului de servicii sociale dupa acordarea de servicii sociale pe o anumita perioada;

    1.9. obligatiile beneficiarului de servicii sociale - totalitatea indatoririlor pe care beneficiarul de servicii sociale si le asuma prin contract si pe care le va indeplini valorificandu-si maximal potentialul psiho-fizic;

    1.10. standarde minimale de calitate - ansamblul de cerinte privind cadrul organizatoric si material, resursele umane si financiare in vederea atingerii nivelului de performanta obligatoriu pentru toti furnizorii de servicii sociale specializate, aprobate in conditiile legii.

           

 

  1. Obiectul contractului

Obiectul contractului il constituie punerea in aplicare a obiectivelor si activitatilor din planul individualizat de protectie (PIP) si programele de interventie specifica (PIS) (intocmite de specialistii centrului).

  1. Durata contractului

Contractul se deruleaza incepand cu data prevazuta in Planul individualizat de protectie al copilului si pana la atingerea obiectivelor prevazute.

  1. Etapele procesului de acordare a serviciilor sociale:

    4.1. implementarea masurilor prevazute in planul individualizat de protectie;

    4.2. reevaluarea periodica a situatiei beneficiarului de servicii sociale;

    4.3. revizuirea planului individualizat de protectie in vederea adaptarii interventiilor  la nevoile beneficiarului.

  1. Drepturile furnizorului de servicii sociale:

    5.1. de a verifica veridicitatea informatiilor primite de la beneficiarul de servicii sociale;

    5.2. de a verifica modul in care beneficiarul indeplineste obligatiile asumate prin prezentul contract;

    5.3. dreptul de a modifica/completa obiectivele si activitatile din PIP si PIS;

    5.4. de a sista acordarea serviciilor sociale catre beneficiar in cazul in care constata ca acesta i-a furnizat informatii eronate si nu si-a indeplinit obligatiile asumate;

    5.5. de a utiliza, in conditiile legii, date denominalizate in scopul intocmirii de statistici pentru dezvoltarea serviciilor sociale.

  1. Obligatiile furnizorului de servicii sociale:

    6.1. sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale beneficiarului in acordarea serviciilor sociale, precum si drepturile beneficiarului de servicii sociale, rezultate din prezentul contract;

    6.2. sa asigure si sa faciliteze accesul copilului si al familiei la serviciile prevazute in PIP, cu respectarea acestuia si a standardelor minimale de calitate a serviciilor sociale oferite;

    6.3. sa informeze beneficiarul de servicii sociale asupra: continutului serviciilor sociale si conditiilor de acordare a acestora; oportunitatii acordarii altor servicii sociale; listei la nivel local cuprinzand furnizorii acreditati sa acorde servicii sociale; regulamentului de ordine interna; oricarei modificari de drept a contractului;

    6.4. sa reevalueze periodic, si, sa completeze si/sau sa revizuiasca planul individualizat de protectie in raport cu situatia copilului, in parteneriat cu familia, copilul si autoritatile locale;

    6.5. sa respecte, conform legii, confidentialitatea datelor si informatiilor referitoare la beneficiarul de servicii sociale;

  1. Drepturile beneficiarului

    7.1.Îin procesul de acordare a serviciilor sociale prevazute in PIP, furnizorul de servicii sociale va respecta drepturile si libertatile fundamentale ale beneficiarului de servicii sociale.

    7.2. Beneficiarul are urmatoarele drepturi contractuale:

  1. a) de a primi servicii sociale prevazute in planul individualizat de protectie;
  2. b) de a i se asigura continuitatea serviciilor sociale atat timp cat se mentin conditiile care au generat situatia de dificultate;
  3. c) de a refuza, in conditii obiective, primirea serviciilor sociale;
  4. d) de a fi informat, in timp util si in termeni accesibili, asupra:

     drepturilor sociale, masurilor legale de protectie si asupra situatiilor de risc;

     modificarilor intervenite in acordarea serviciilor sociale;

     oportunitatii acordarii altor servicii sociale;

     listei la nivel local cuprinzand furnizorii acreditati sa acorde servicii sociale;

     regulamentului de ordine interna;

  1. e) dreptul de a avea acces la propriul dosar;
  2. f) de a-si exprima nemultumirea cu privire la acordarea serviciilor sociale.
  3. Obligatiile beneficiarului:

    8.1. sa participe activ in procesul de furnizare a serviciilor sociale si la reevaluarea si revizuirea planului individualizat de protectie; sa raspunda invitatiilor centrului ori de cate ori este nevoie;

    8.2. sa furnizeze informatii corecte cu privire la identitatea si situatia familiala, medicala, economica si sociala si sa permita furnizorului de servicii sociale verificarea veridicitatii acestora;

    8.3. sa respecte termenele si clauzele stabilite in cadrul planului individualizat de protectie;

    8.4. sa anunte orice modificare intervenita in legatura cu situatia sa personala pe parcursul acordarii serviciilor sociale;

    8.5. sa se implice activ in identificarea de solutii pentru depasirea situatiei de criza care impune continuitatea protectiei speciale pentru copil;

    8.6. sa contribuie la plata costurilor serviciilor sociale primite cu o cota-parte din costul total al serviciului/serviciilor acordat/acordate de furnizor, stabilite de Comisia pentru Protectia Copilului sau Instanta de judecata;

    8.7. sa respecte regulamentul de ordine interna al furnizorului de servicii sociale (reguli de comportament, program, persoanele de contact etc.).

  1. Solutionarea reclamatiilor

    9.1. Beneficiarul are dreptul de a formula verbal si/sau in scris reclamatii cu privire la acordarea serviciilor sociale.

    9.2. Reclamatiile pot fi adresate furnizorului de servicii sociale direct sau prin intermediul oricarei persoane din cadrul echipei de implementare a planului individualizat.

    9.3. Furnizorul de servicii sociale are obligatia de a analiza continutul reclamatiilor, consultand atat beneficiarul de servicii sociale, cat si specialistii implicati in implementarea planului individualizat de asistenta si ingrijire si de a formula raspuns in termen de maximum 10 zile de la primirea reclamatiei.

  1. Litigii

    10.1. Litigiile nascute in legatura cu incheierea, executarea, modificarea si incetarea ori alte pretentii decurgand din prezentul contract vor fi supuse unei proceduri prealabile de solutionare pe cale amiabila.

    10.2. Daca dupa 15 zile de la inceperea acestor proceduri neoficiale furnizorul de servicii sociale si beneficiarul de servicii sociale nu reusesc sa rezolve in mod amiabil o divergenta contractuala, fiecare poate adresa instantelor judecatoresti competente.

  1. Rezilierea contractului

    11.1. Constituie motiv de reziliere a prezentului contract urmatoarele:

  1. a) refuzul obiectiv al beneficiarului de servicii sociale de a mai primi serviciile sociale, exprimat in mod direct sau prin reprezentant;
  2. b) nerespectarea in mod repetat de catre beneficiarul de servicii sociale a regulamentului de ordine interioara al furnizorului de servicii sociale;
  3. c) incalcarea de catre furnizorul de servicii sociale a prevederilor legale cu privire la serviciile sociale, daca este invocata de beneficiarul de servicii sociale;
  4. d) retragerea autorizatiei de functionare sau a acreditarii furnizorului de servicii sociale;
  5. e) limitarea domeniului de activitate pentru care furnizorul de servicii sociale a fost acreditat, in masura in care este afectata acordarea serviciilor catre beneficiarul de servicii sociale;
  6. f) schimbarea obiectului de activitate al furnizorului de servicii sociale, in masura in care este afectata acordarea serviciilor catre beneficiarul de servicii sociale.

    11.2. Furnizorul de servicii are dreptul de a rezilia unilateral prezentul contractin masura in care beneficiarul nu isi respecta obligatiile prevazute de acesta;

    11.3. Rezilierea intervine de drept la constatarea nerespectarii obligatiilor prevazute in prezentul contract.           

  1. Incetarea contractului

    13.1. Constituie motiv de incetare a prezentului contract urmatoarele:

  1. a) acordul partilor privind incetarea contractului;
  2. b) scopul contractului a fost atins;
  3. c) forta majora, daca este invocata.
  4. Dispozitii finale

    13.1. Partile contractante au dreptul, pe durata indeplinirii prezentului contract, de a conveni modificarea clauzelor acestuia prin act aditional numai in cazul aparitiei unor circumstante care lezeaza interesele legitime ale acestora si care nu au putut fi prevazute la data incheierii prezentului contract.

    13.2. Prevederile prezentului contract se vor completa cu prevederile legislatiei in vigoare in domeniu.

    13.3. Limba care guverneaza prezentul contract este limba romana.

    13.4. Prezentul contract va fi interpretat conform legilor din Romania.

    13.5. Furnizorul de servicii sociale realizeaza monitorizarea si evaluarea serviciilor sociale acordate.

  

Prezentul contract de furnizare a serviciilor sociale a fost incheiat in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte contractanta.

Compartiment Juridic,                                                                     Intocmit,

                                                                                           Asistent social CSCCHS Calarasi

                                                                                                     

Director executiv DGASPC Calarasi,                                                 Beneficiar,

                                                                                                Parinte/Reprezentant legal:

                                                                                                Copil care a implinit 10 ani:

 

 

(3) Condiţii de încetare a serviciilor:

  1. a) reintegrarea în familia naturală;
  2. b) integrare în familia lărgită;
  3. c) plasament la asistent maternal profesionist;
  4. d) adopţia internă;
  5. e) integrarea socioprofesională a tinerilor cu vârsta de peste 18 ani care urmează să părăsească sistemul de protecţie a copilului;
  6. f) transferul într-o altă unitate de protecţie specială;
  7. g) încetarea de drept a acordării serviciilor (decesul)

(4) Persoanele beneficiare de servicii sociale furnizate în “CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI”  au următoarele drepturi:

  1. a) să li se respecte drepturile şi libertăţile fundamentale, fără discriminare pe bază de rasă, sex, religie, opinie sau orice altă circumstanţă personală ori socială;
  2. b) să participe la procesul de luare a deciziilor în furnizarea serviciilor sociale, respectiv la luarea deciziilor privind intervenţia socială care li se aplică;
  3. c) să li se asigure păstrarea confidenţialităţii asupra informaţiilor furnizate şi primite;
  4. d) să li se asigure continuitatea serviciilor sociale furnizate atât timp cât se menţin condiţiile care au generat situaţia de dificultate;
  5. e) să fie protejaţi de lege atât ei, cât şi bunurile lor, atunci când nu au capacitate de exerciţiu;
  6. f) să li se garanteze demnitatea, intimitatea şi respectarea vieţii intime;
  7. g) să participe la evaluarea serviciilor sociale primite;
  8. h) să li se respecte toate drepturile speciale în situaţia în care sunt minori sau persoane cu dizabilităţi.

(5) Persoanele beneficiare de servicii sociale furnizate în “CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI”  au următoarele obligaţii:

  1. a) să furnizeze informaţii corecte cu privire la identitate, situaţie familială, socială, medicală şi economică;
  2. b) să participe, în raport cu vârsta, situaţia de dependenţă etc., la procesul de furnizare a serviciilor sociale;
  3. c) să contribuie, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la plata serviciilor sociale furnizate, în funcţie de tipul serviciului şi de situaţia lor materială;
  4. d) să comunice orice modificare intervenită în legătură cu situaţia lor personală;
  5. e) să respecte prevederile prezentului regulament.

 

ARTICOLUL 7

Activităţi şi funcţii

 

            Principalele funcţii ale serviciului social “CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI”  sunt:

  1. a) de furnizare a serviciilor sociale de interes public general/local, prin asigurarea următoarele activităţi:
  2. reprezentarea furnizorului de servicii sociale în contractul încheiat cu persoana beneficiară;
  3. găzduire pe perioadă determinată;
  4. îngrijire personală;

            4.educaţie non-formala şi informală;

            5.asistenţă socială, consiliere socială, management de caz ;

  1. asistenţă psihologică, consiliere psihoeducaţională şi sprijin emoţional; terapie cognitiv-comportamentală;

7.activităţi de abilitare şi reabilitare;

  1. terapie ocupaţională, ludoterapie;

            9.activităţi pentru formarea deprinderilor de viaţa independentă;

  1. asistentă medicală continuă;
  2. socializare, activităţi culturale şi de petrecerea a timpului liber;
  3. b) de informare a beneficiarilor, potenţialilor beneficiari, autorităţilor publice şi publicului larg despre domeniul său de activitate, prin asigurarea următoarelor activităţi:

            1.campanii de informare a specialiştilor din SPAS-uri;

  1. informarea beneficiarilor în cadrul activităţilor educaţionale;

            3.simpozioane, mese rotunde;

  1. elaborarea de rapoarte de activitate;
  2. conştientizarea şi sensibilizarea populaţiei;

            6.colaborarea cu diverse instituţii din cadrul comunităţii;

  1. formularea şi afişarea misiunii centrului;
  2. redactarea ghidului de prezentare a centrului destinat copilului cu dizabilităţi;
  3. realizarea şi distribuirea unor pliante de prezentare a centrului şi a activităţilor acestuia;
  4. c) de promovare a drepturilor beneficiarilor şi a unei imagini pozitive a acestora, de promovare a drepturilor omului în general, precum şi de prevenire a situaţiilor de dificultate în care pot intra categoriile vulnerabile care fac parte din categoria de persoane beneficiare, potrivit scopului acestuia, prin asigurarea următoarelor activităţi:

1.activităţi desfăşurate cu ocazia marcării anumitor zile:

            - 2 Aprilie – Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului;

            - 21 Martie – Ziua Mondială a sdr. Down;

            - 1 iunie - Ziua Internaţională a Copilului;

           - 5 iunie – Ziua Naţională Împotriva Violenţei asupra Copiilor

            - 20 noiembrie –  Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor;

            - 3 decembrie - Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

  1. afişarea de postere care să promoveze drepturile copiilor cu dizabilităţi
  2. promovarea parteneriatelor cu organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale
  3. misiunea cunoscută şi promovată în cadrul centrului şi în comunitate
  4. organizare de activitaţi la care sunt invitaţi membrii ai comunitaţii: autoritaţi, colegi şi parinţi ai copiilor, profesori etc
  5. d) de asigurare a calităţii serviciilor sociale prin realizarea următoarelor activităţi:
  6. elaborarea instrumentelor standardizate utilizate în procesul de acordare a serviciilor;
  7. realizarea de evaluări periodice a serviciilor prestate;
  8. vizite de monitorizare din partea furnizorului de servicii sociale acredidat;
  9. rapoarte înregistrate la furnizorul de servicii sociale privind propunerile de îmbunătăţire a serviciilor sociale rezultate în urma vizitelor de monitorizare;
  10. diversificarea personalului, schimburi în activitatea acestuia şi participarea la acţiuni de formare profesională şi perfecţionare continuă;
  11. realizarea de evaluari periodice a serviciilor oferite;
  12. e) de administrare a resurselor financiare, materiale şi umane ale centrului prin realizarea următoarelor activităţi:

            1.întocmirea necesarului de buget propriu şi al planului anual de achiziţii publice;

  1. existenţa la nivelul centrului a unei comisii de recepţionare a bunurilor şi serviciilor;

            3.atragerea de fonduri şi donaţii în vederea îmbunătăţirii bazei materiale a centrului;

  1. întocmirea fişelor de post pentru fiecare angajat;

            5 evaluarea performanţelor profesionale individuale ale angajaţilor din subordine;

            6 atragerea de voluntari în cadrul centrului.

  1. asigurarea funcţionalităţii şi întreţinerii tuturor instalaţiilor, asigurarea la timp a reparaţiilor, igienizărilor zilnice şi periodice, respectarea circuitelor funcţionale;

 

 

ARTICOLUL 8

Structura organizatorică, numărul de posturi şi categoriile de personal

 

            (1) Serviciul social “CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAŞI”  funcţionează cu un număr de 50 posturi, din care:

  1. a) personal de conducere: 1 post şef de centru
  2. b) personal de specialitate de îngrijire şi asistenţă : 35 posturi
  3. c) personal cu funcţii administrative, gospodărire, întreţinere-reparaţii, deservire

  - 14 posturi.

  1. d) voluntari= DA, ocazional, cu aprobarea furnizorului de servicii sociale.

            Structura organizatorică, numărul de posturi şi categoriile de personal care funcţionează în cadrul centrului , se aprobă prin Hotărâre a Consiliului Judeţean Călăraşi, la solicitarea DGASPC Călăraşi vizată  şi aprobată de Colegiul Director al DGASPC Călăraşi.

            Personalul de specialitate reprezintă  72 %  din totalul personalului (min.60%).

            Numărul maxim de posturi aprobate  pentru funcţii de conducere este un post şef de centru; nu este prevăzut post de coordonator de specialitate.

             Raportul angajat/beneficiar este 1/1 (50 angajaţi / 50 beneficiari cu dizabilităţi severe); raportul angajat/beneficiar asigură prestarea serviciilor în cadrul centrului şi se realizează în funcţie de nevoile persoanelor beneficiare, cu respectarea standardelor minime de calitate.  

       

 

ARTICOLUL 9

Personalul de conducere

 

(1) Personalul de conducere este:

  1. a) şef centru;

 (2) Atribuţiile personalului de conducere sunt:

  1. Asigură coordonarea, îndrumarea şi controlul activităţilor desfăşurate de personalul din cadrul complexului şi propune conducerii DGASPC Călăraşi sancţiuni disciplinare pentru salariaţii care nu îşi îndeplinesc în mod corespunzător atribuţiile, cu respectarea prevederilor legale din domeniul furnizării serviciilor sociale, codului muncii etc.;
  2. Elaborează rapoartele generale privind activitatea serviciului social, stadiul implementării obiectivelor şi întocmeşte informări pe care le prezintă conducerii DGASPC Călăraşi;
  3. Propune participarea personalului la programele de instruire şi perfecţionare;
  4. Colaborează cu alte centre/alţi furnizori de servicii sociale şi/sau alte structuri ale societăţii civile în vederea schimbului de bune practici, a îmbunătăţirii permanente a instrumentelor proprii de asigurare a calităţii serviciilor, precum şi pentru identificarea celor mai bune servicii care să răspundă nevoilor persoanelor beneficiare;
  5. Întocmeşte raportul anual de activitate pentru personalul complexului;
  6. Asigură buna desfăşurare a raporturilor de muncă dintre angajaţii serviciului/centrului;
  7. Propune furnizorului de servicii sociale aprobarea structurii organizatorice şi a numărului de personal;
  8. Desfăşoară activităţi pentru promovarea imaginii centrului în comunitate;
  9. Ia în considerare şi analizează orice sesizare care îi este adresată, referitoare la încălcări ale drepturilor beneficiarilor în cadrul Complexului;
  10. Răspunde de calitatea activităţilor desfăşurate de peronalul din cadrul Complexului şi dispune, în limita competenţei, măsuri de organizare care să conducă la îmbunătăţirea acestor activităţi sau , după caz, formulează propuneri în acest sens;
  11. 11. Organizează activitatea personalului şi asigură respectarea timpului de lucru şi a regulamentului de organizare şi funcţionare;
  12. Reprezintă serviciul în relaţiile cu DGASPC Călăraşi şi , după caz, cu autorităţile şi instituţiile publice, cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi străinătate, precum şi în justiţie;
  13. Asigură comunicarea şi colaborarea permanentă cu serviciul public de asistenţă socială de la nivelul primăriei şi de la nivel judeţean, cu alte instituţii publice locale şi organizaţii ale societăţii civile active în comunitate, în folosul beneficiarilor;
  14. Întocmeşte proiectul bugetului propriu al Complexului ;
  15. Asigură îndeplinirea măsurilor de aducere la cunoştinţa atat a personalului, cat şi a beneficiarilor a prevederilor din regulamentul propriu de organizare şi funcţionare;
  16. Asigură încheierea cu beneficiarii a contractelor de furnizare a serviciilor sociale;
  17. Asigură accesul beneficiarilor la activitaţile de recuperare, în conformitate cu nevoile lor specifice;

18.Urmareşte şi asigură desfaşurarea în mod corespunzător a activitaţii de evaluare şi reevaluare trimestriala a condiţiilor care au condus la stabilirea măsurilor de protecţie existente ;

  1. Ia toate măsurile pentru asigurarea condiţiilor materiale şi sanitare corespunzătoare copiilor instituţionalizaţi ;
  2. Organizeaza şedinţe administrative cu personalul complexului;
  3. Analizează periodic activitatea personalului verificand respectarea modalităţii de lucru în fiecare sector ,conform procedurilor operationale şi ia măsuri corespunzătoare de îmbunătăţire a acesteia ;
  4. Verifică permanent activitatea pe linie medicală, evoluţia starii de sănătate a copiilor institutionalizaţi şi ia măsuri operative şi potrivite pentru preîntămpinarea îmbolnavirilor şi efectuarea tratamentelor medicale necesare ;
  5. Dispune măsurile necesare şi urmăreşte dotarea copiilor cu îmbracămintea şi încălţămintea adecvată fiecarui sezon, cu rechizite şcolare, echipament sportiv, etc.,a incaperilor de cazare cu cele necesare specifice mediului familial ;
  6. Urmareste activitatea blocului alimentar şi verifică cantitatea şi calitatea alimentelor distribuite beneficiarilor ;
  7. Întocmeşte fişa de post pentru personalul administrativ, descriind activităţile şi responsabilităţile postului clar şi explicit ;
  8. Evaluează anual performanţele profesionale ale personalului administrativ;
  9. Organizează, coordonează şi răspunde de activitatea personalului din cadrul complexului şi semnează documentele de plată alături de contabilul unitaţii;
  10. Participă la acţiunile de atragere de sponsori pentru susţinerea activitaţilor copiilor instituţionalizaţi ( organizarea de spectacole, drumeţii, excursii, tabere, etc);

 (3) Funcţiile de conducere se ocupă prin concurs sau, după caz, examen, în condiţiile legii.

(4) Candidaţii pentru ocuparea funcţiei de conducere trebuie să fie absolvenţi cu diplomă de învăţământ superior în domeniul psihologie, asistenţă socială şi sociologie, cu vechime de minimum 2 ani în domeniul serviciilor sociale, sau absolvenţi cu diplomă de licenţă ai învăţământului superior în domeniul juridic, medical, economic şi al ştiinţelor administrative, cu experienţă de minimum 5 ani în domeniul serviciilor sociale.

(5) Sancţionarea disciplinară sau eliberarea din funcţie a conducătorilor instituţiei se face în condiţiile legii.

ARTICOLUL 10

Personalul de specialitate de îngrijire şi asistenţă

(1) Personalul de specialitate este:

a)medic de medicina de familie(221108)

            b)asistent medical generalist (325901),

  1. c) psiholog (263411);
  2. d) asistent social (263501);
  3. e) educator (234203);
  4.  f) supraveghetor de noapte  ( echivalent infirmieră 532103);

(2) Atribuţii ale personalului de specialitate:

  1. a)asigură derularea etapelor procesului de acordare a serviciilor sociale cu respectarea prevederilor legii, a standardelor minime de calitate aplicabile şi a prezentului regulament;
  2. b)colaborează cu specialişti din alte centre în vederea soluţionării cazurilor, identificării de resurse;
  3. c)monitorizează respectarea standardelor minime de calitate;
  4. d)sesizează conducerea centrului situaţiile care pun în pericol siguranţa beneficiarului, situaţii de nerespectare a prevederilor prezentului regulament;
  5. e)întocmeşte rapoarte periodice cu privire la activitatea derulată;
  6. f)face propuneri de îmbunătăţire a activităţii în vederea creşterii calităţii serviciului şi respectării legislaţiei;
  7. g) cunoaşte legislaţia în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi se informează asupra modificărilor ce survin ulterior;
  8. h) acţionează prin tot ce întreprinde pentru realizarea obiectivelor fundamentale ale D.G.A.S.P.C. Călăraşi;
  9. i) respectă Prevederile prezentului Regulament de Organizare şi Funcţionare , Regulamentul D.G.A.S.P.C. , Regulamentul de Ordine Interioară, Codul Etic, MOF-ul centrului de plasament, respectă misiunea şi orice alte prevederi specifice angajaţilor;
  10. k) respectă toate drepturile copiilor prevăzute în Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copiilor;
  11. l) participă la formele de perfecţionare organizate de către D.G.A.S.P.C.Călăraşi;
  12. m) respectă prin activitatea pe care o desfăşoară normele de prevenire a incendiilor, de protecţia muncii şi celor privind protecţia mediului;
  13. n) respectă prevederile legii 132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor ;
  14. o) are obligaţia în cazul în care există suspiciuni sau identifică situaţii de abuz, neglijare şi exploatare a copilului să înştiinţeze imediat coordonatorul serviciului rezidenţial, care va aplica legislaţia în vigoare;
  15. p)alte atribuţii prevăzute în standardul minim de calitate aplicabil.

MEDIC PRIMAR– ATRIBUŢII

1 . Respectă obligaţiile asumate prin semnarea contractului individual de muncă;

  1. Asigură derularea etapelor procesului de acordare a serviciilor sociale cu respectarea prevederilor legii, a standardelor minime de calitate aplicabile şi a regulamentului serviciului social;
  2. Colaborează cu specialişti din alte centre în vederea soluţionării cazurilor, identificării de resurse etc.;
  3. Monitorizează respectarea standardelor minime de calitate;
  4. Sesizează conducerii Complexului de servicii comunitare pentru copii cu handicap sever Călăraşi situaţii care pun în pericol siguranţa beneficiarului, situaţii de nerespectare a prevederilor regulamentului serviciului social;
  5. Întocmeşte rapoarte periodice cu privire la activitatea derulată;
  6. Face propuneri de îmbunătăţire a activităţii în vederea creşterii calităţii serviciului şi respectării legislaţiei;
  7. Organizează şi răspunde de activitatea de asistenţă medicală acordată tuturor beneficiarilor Complexului de servicii comunitare pentru copii cu handicap sever Călăraşi;
  8. Efectuează examenul general al beneficiarilor la primirea în centru şi consemnează în fişă rezultatele examinărilor;
  9. Întocmeşte fişa medicală în care sunt trecute toate informaţiile referitoare la antecedentele personale fiziologice şi patologice ale copilului şi familiei sale, imunizările, bolile, rănirile accidentale, alergiile sau reacţiile adverse la administrarea unor medicamente, rezultatele analizelor etc., anterior şi pe perioada şederii copilului la Complexul de servicii comunitare pentru copii cu handicap sever Călăraşi;
  10. Urmăreşte şi răspunde de starea de sănătate a beneficiarilor din cadrul Complexului, stabileşte şi efectuează examinări periodice, prescrie medicamentaţia necesară şi supraveghează aplicarea tratamentelor specifice;
  11. Depistează, izolează şi aduce la cunoştinţă conducerii Complexului orice boală infecto-contagioasă, rănire sau vătămare importantă, boală ce necesită spitalizarea precum şi abaterile de la normele sanitare constatate;
  12. Efectuează ancheta epidemiologică preliminară în cazul apariţiei unor focare de boli transmisibile;
  13. Informează conducerea Complexului despre orice îmbolnăvire a beneficiarilor, diagnosticul şi medicaţia prescrisă sau, după caz, unitatea spitalicească unde au fost internaţi aceştia;
  14. Face vizita beneficiarilor la grupe şi dormitoare şi îi examinează pe cei care prezintă semne de îmbolnăvire şi recomandă măsurile medicale necesare, verificând în acelaşi timp şi igiena individuală a acestora;
  15. Controlează zilnic şi răspunde de aplicarea măsurilor de igienă şi dezinfecţie a tuturor încăperilor, blocului alimentar şi veselei;
  16. Coordonează şi răspunde de activitatea medicală a tuturor asistentelor medicale din cadrul Complexului,
  17. Supraveghează tratamentele medicale executate de asistentele medicale, iar la nevoie le efectuează personal;
  18. Întocmeşte, semnează şi parafează condicile de medicamente pentru beneficiari;
  19. Verifică şi parafează registrele de consultaţii şi tratamente;
  20. Urmăreşte activitatea zilnică de luare a probelor alimentare, etichetarea şi păstrarea în frigider a acestora şi informează operativ conducerea Complexului dacă se constată nereguli;
  21. Întocmeşte împreună cu echipa pluridisciplinară, fişele de evaluare/reevaluare, planurile de intervenţie, planurile individualizate de servicii pentru toţi beneficiarii, precum şi fişele de ieşire în caz de nevoie;
  22. Răspunde de organizarea şi funcţionarea carantinei, în diferite situaţii;
  23. Stabileşte atribuţiile cadrelor medicale care sunt obligate să însoţească beneficiarii bolnavi la controale de specialitate sau la internarea în spital;
  24. Controlează şi supraveghează permanent curăţenia din unitate, respectarea indicaţiilor privind orele de masă, perioadele de somn şi organizarea regimului de viaţă al beneficiarilor, informează conducerea unităţii cu privire la abaterile constatate în acest sens;
  25. Urmăreşte respectarea normelor igienice, de porţionare şi distribuire a hranei beneficiarilor;
  26. Împreună cu asistentul social ia măsuri ca părinţii sau rudele beneficiarilor să fie anunţate în caz de îmbolnăviri grave ale acestora;
  27. Urmăreşte stocurile de medicamente, materiale sanitare şi echipamente medicale necesare bunei desfăşurări a activităţii de asistență medicală;
  28. Întocmeşte baremul aparatului de urgenţă şi respectarea acestuia de către personalul medical mediu;
  29. Întocmeşte referate cu privire la necesarul de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale necesare bunei desfăşurări a activităţii de asistenţă medicală;
  30. Supervizează recepţia, depozitarea, eliberarea şi administrarea medicamentelor pentru beneficiari, respectând toate principiile şi situaţiile posibile;
  31. Ia măsuri pentru trimiterea la medicul specialist a beneficiarilor, atunci când situaţia o impune;
  32. Colaborează permanent cu medicul de familie al beneficiarului, cu medicii specialişti şi medicii curanţi în perioada internării în unităţi medicale, în vederea satisfacerii nevoilor individuale de sănătate;
  33. Recomandă şi controlează aplicarea măsurilor curativo-profilactice menite să apere sănătatea beneficiarilor şi propune conducerii Complexului măsurile igienico-sanitare ce se impun;
  34. Acordă asistenţă medicală curentă şi de urgenţă pentru beneficiari;
  35. Participă la derularea de proiecte medicale şi studii în vederea îmbunătăţirii stării de sănătate şi a prevenirii îmbolnăvirii beneficiarilor;
  36. Poartă echipamentul de protecţie prevăzut de normele în vigoare;
  37. Respectă regimul substanţelor toxice şi stupefiante şi supraveghează modul de folosire al acestora, conform legislaţiei în vigoare;
  38. Asigură, alături de tot personalul din cadrul Complexului realizarea măsurilor privind siguranţa şi securitatea beneficiarilor,;
  39. Participă la toate şedintele în care se discută problemele ce privesc starea de sănătate a beneficiarilor;
  40. Asigură pastrarea rezultatelor investigaţiilor la foaia de observaţie şi evidenţele specifice acesteia;
  41. Urmăreşte rezultatele controlului medical anual al salariaţilor din cadrul Complexului şi informează conducerea unităţii despre eventualele probleme;
  42. Are un comportament etic cu restul personalului angajat, cu beneficiarii, aparţinătorii acestora şi colaboratorii;
  43. Cooperează permanent cu echipa pluridisciplinară a unităţii în vederea obţinerii celor mai bune rezultate din punct de vedere bio-psiho-social al beneficiarilor conform standardelor specifice de calitate.

 

ASISTENT MEDICAL - ATRIBUŢII :

  • Respectă obligaţiile asumate prin semnarea contractului individual de muncă;
  • Asigură derularea etapelor procesului de acordare a serviciilor sociale cu respectarea prevederilor legii, a standardelor minime de calitate aplicabile şi a regulamentului serviciului social;
  • Colaborează cu specialişti din alte centre în vederea soluţionării cazurilor, identificării de resurse etc.;
  • Monitorizează respectarea standardelor minime de calitate şi atribuţiile prevăzute în fişa postului:
  • primeşte copiii în unitate, efectuează triajul epidemiologic al acestora, întocmeşte dosarul medical cu datele personale si anamnezice;
  • efectuează zilnic triajul rezidenţilor, izolează copiii bolnavi sau suspecţi si informeaza medicul; efectuează zilnic triajul personalului şi interzice prezenţa la lucru a persoanelor aflate în situaţie de boală cu potenţial de contagiozitate;
  • completeaza in fisa medicala a copilului antecedentele personale, heredo-colaterale, imunizările, orice informaţie medicală obţinută în cursul anamnezei  pe care o consideră necesară,  tratamentele medicale şi  regimurile alimentare actuale,  paramentrii funcţionali : greutatea, talia, perimetrele, starea tegumentelor, temperatura, scaune, etc.  şi informează medicul unităţii luând şi măsuri pentru inscrierea pe listele medicului de familie;
  • supraveghează permanent starea de sănătate a rezidenţilor, informează medicul unităţii cu privire la orice semn de boală identificat, aplică recomandările medicale  până la sosirea medicului sau , funcţie de situaţie acordă primul ajutor, ia măsuri de internare a copiilor prin serviciul de urgenţe,  pregatindu-i pentru internare; ii insoteste la efectuarea examenelor medicale interdisciplinare,  la nevoie asigură supravegherea  rezidentului spitalizat;
  • pe perioada spitalizărilor ţine legatura permanent cu medicul terapeut si personalul medical de specialitate obtinand informatii despre  evoluţia stării de sănătate a rezidentului, eventualele regimuri, tratamente, etc. pe care le aplică întocmai, respectând indicaţiile medicale;
  • asigură efectuarea controalelor medicale periodice, tratamentelor de recuperare,  recoltărilor de probe biologice,  imunizărilor,  investigaţiilor paraclinice recomandate sau planificate,  informând medicul curant asupra rezultatelor  şi consemnează rezultatul în dosarul medical al rezidentului;
  • administrează tratamentul prescris de medicul de familie/specialist, respectă regulile de administrare a medicamentelor,  raspunzând  de corectitudinea administrarii;
  • in lipsa medicului, poate administra din proprie initiativă: antitermice, calmante, simptomatice, îngrijindu-se de efectuarea examinării medicale a rezidentului în cel mai scurt timp;
  • participa la vizita medicului , notează recomandarile medicale, le executa autonom în limita competenţei şi le predă turei  urmatoare prin raportul scris al serviciului;
  • acordă primul ajutor în situaţii de urgenţă si chema medicul;
  • observa simptomele si starea rezidneţilor şi le înregistrează;
  • ia măsuri pentru prevenirea escarelor în rândul copiilor nedeplasabili, acţionând prin poziţionare corectă, mobilizare pasivă, corectarea poziţiilor vicioase;
  • ia măsuri pentru asigurarea curelor de aer/soare inclusiv pentru copiii nedeplasabili, programând ieşirile în aer liber, funcţie de anotimp;
  • observă si notează comportamentul si evoluţia copiilor ţinănd cont de stadiile de dezvoltare ale acestora, tipul şi gradul de handicap ;
  • la nevoie, asigură controlul comportamental al rezidenţilor aflaţi în stare de agitaţie psiho-motorie, auto sau heteroagresivitate, automutilare, etc. prin aplicarea măsurilor de contenţionare aprobate conform recomandărilor medicale şi/sau a standardelor minime de calitate în vigoare; în astfel de cazuri întocmeşte împreună cu educatorul / supraveghetorul Fişa de control comportamental pe care o ataşează PIS sănătate după avizare de către şeful de centru, notează în raportul de tură şi în fişa medicală existenţa crizei, modul ei de manifestare,  conduita medicală adoptată, starea rezidentului după derularea crizei; ia măsuri pentru examinarea medicală postcriză;
  • se îngrijeşte de procurarea la timp a medicaţiei pentru acuţi şi cronici (reţete compensate / gratuite), asigură tratamentul, urmăreşte apariţia reacţiilor adverse şi informează medicul cu privire la frecvenţa, intensitatea şi caracteristicile acestora ;
  • asigură completarea la timp a aparatului de urgenţă şi ţine evidenţa materialelor şi medicamentelor administrate  pe categorii de medicamente (regim special, compensate, etc.);
  • respectă cu stricteţe măsurile generale de asepsie şi antisepsie : poartă echipament de protecţie, aplică  măsuri de igienă personală şi colectivă,  utilizează   materiale şi instrumete medicale sterile, verifică respectarea circuitelor funcţionale în întreaga unitate, cu precădere în blocul alimentar şi spălătorie, interzice accesul persoanelor străine în aceste spaţii ;
  • supraveghează modul de efectuare a curăţeniei şi dezinfecţiei curente şi ciclice, planifică dezinfecţia ciclică întocmind graficele de deconexare, prelucrează lunar personalul auxiliar cu privire la prevenirea infecţiilor nozocomiale, utilizarea corectă a dezinfectanţilor utilizaţi (concentraţie, suprafeţe, alegerea substanţei optime, mod de aplicare, etc.), măsuri de prevenire a riscului de accidentare prin utilizarea excesivă a toxicelor, măsuri generale de igienă în colectivităţile de copii, conform normelor sanitare în vigoare ;
  • propune şefului de centru, periodic, măsuri de realizare a dezinsecţiei şi deratizării în unitate ;
  • controlează modul de efectuare a igienei corporale a rezidenţilor, insistând asupra igienei bucale, intime, etc., face recomandări pentru menţinerea stării optime de igienă şi întreţinere a corpului şi fanerelor; supraveghează baia rezidenţilor , ajută educatorul/supraveghetorul  în caz de nevoie;
  • intocmeste la timp PIS-ul pentru sanatate pentru fiecare rezident, adaptat nevoilor de sănătate şi îngrijire identificate, îl reevaluează periodic (6 luni), îl prezinta medicului si coordonatorului spre avizare, precum si celorlalti specialisti pentru completare;
  • pregăteşte lecţii de educaţie pentru sănătate pe care le prezintă rezidenţilor într-un limbaj accesibil lor, adaptat tipului şi gradului de handicap; consemnează  efectuarea temelor specifice şi le ataşează PIS ptr. sănătate;
  • întocmeşte săptămânal meniul şi îl supune aprobării medicului şi şefului de centru; se preocupă pentru asigurarea unei alimentaţii sănătoase, cuprinzând în meniu toate principiile alimentare necesare, fructe şi legume proaspete; face propuneri pentru diversificarea alimentaţiei;
  • întocmeşte zilnic foaia de masă, respectând meniul aprobat; solicită alimente conform numărului de rezidenţi prezenţi şi a  ratiei alimentare  corespunzătoare fiecăruia dintre ei,  functie de  varstă, regimuri, activitate;  calculează  raţia calorică respectând echivalenţele calorice ale   principiilor alimentare, în   conformitate cu  ordinele M.S. in vigoare;
  • urmareste zilnic modul de preparare al meniurilor; respectarea regimurilor recomandate, supraveghează porţionarea alimentelor, modul de hrănire al rezidenţilor, la nevoie ajută la  servirea mesei;
  • verifică probele alimentare păstrate la blocul alimentar; asigură completarea termogramelor în magazie şi bloc alimentar;
  • asistă la eliberarea alimentelor din depozitul alimentar, verifică corespondenţa datelor înscrise în foaia de masă cu alimentele eliberate, verifică cantitatea şi calitatea lor,   modul de păstrare si conservare a alimentelor si termenele de valabilitate  a acestora; informează la timp şeful de centru asupra neregulilor semnalate, face propuneri pentru corectarea lor; 
  • raspunde de respectarea programului de lucru si a disciplinei muncii in cadrul serviciului pe care il desfasoara; nu paraseste locul de munca fara instiintarea conducerii unitatii;
  • reprezintă instituţia în toate cazurile de absenţă a şefului de centru din unitate (nopţi sâmbete, duminici, sărbători legale) sau în alte cazuri  încredintate prin delegare, având calitatea de şef de tură;
  • raspunde de eficienţa si calitatea serviciilor medicale oferite beneficiarilor în timpul  serviciului;  respectă codul deontologic al profesiei de asistent medical, respectă regulamentul de organizare şi funcţionare al instituţiei, regulamentul de ordine interioară, normele sanitare în vigoare;
  • are obligatia de a nota în raportul de tură toate evenimentele întâmplate – programul de desfăşurare a activităţii, evenimentele deosebite produse în tura respectivă – pozitive si negative;
  • execută sub indrumarea medicului, măsuri de luptă în focarele de boli transmisibile;
  • tine evidenta problemelor si activitatilor antiepidemice si de igiena;
  • intocmeste referate de constatare a abaterilor de la normele de igiena si antiepidemiologice;
  • participa alaturi de asistent social si educator la vizitele primite de rezidenţi in institutie;
  • ţine evidenţa vizitelor în familie, dacă este posibil asigură menţinerea stării de sănătate a copiilor în perioada de vacanţă în familie; la revenirea copilului în unitate efectuează triajul si solicită consult medical;
  • tine legătura cu medicul de medicina muncii si ia masuri pentru efectuarea de către angajaţi a examinărilor medicale periodice conform normelor in vigoare ;
  • zilnic anunţă seful de centru / înlocuitorul său legal despre problemele medicale ale copiilor si situaţia prezentei acestora;
  • supravegheaza si ia masuri de respectare a normelor de igiena de catre vizitatori / persoane straine aflate in unitate, cu acordul conducerii;
  • declară imediat conducerii unitatii orice imbolnavire acuta pe care o prezinta precum si bolile transmisibile apărute la membrii familiei sale;
  • participă la predarea /preluarea turei , transmite problemele existente;
  • răspunde de utilizarea raţională a aparaturii medicale, materialelor consumabile, a medicamentelor si a materialelor sanitare aflate în dotarea cabinetului medical; nu îşi însuşeşte nici un bun din dotarea unităţii, nu înstrăinează obiecte,  materiale, etc.;
  • cunoaşte si respectă conţinutul documentelor relevante pentru munca sa: misiunea institutiei, MOF, ROI, PI, Codul etic si procedurile de lucru specifice;
  • toate documentele pe care le intocmeste le prezinta sefului de centru spre avizare,   le inregistreaza in timp util;
  • face parte din echipa multidisciplinara a complexului;
  • respecta normele interne de securitate a muncii; nu permite accesul in unitate persoanelor straine fara stirea sefului de centru / înlocuitorului său legal;
  • în lipsa unei imputerniciri oficiale, nu inainteaza nici un document fara viza sefului de centru / inlocuitorul sau legal;
  • are drept de verificare şi control asupra acelor categorii de personal care au rol în aplicarea măsurilor generale de igienă locativă, vestimentară şi alimentară, păstrarea, prelucrarea şi administrarea alimentelor  (magaziner, bucătari, spălătorese, îngrijitori); orice neregulă este semnalată în timp util  şefului de centru / înlocuitorului său legal;
  • raspunde disciplinar, civil, material si penal, pentru pagubele provocate unitatii prin executarea defectuoasa a atributiilor sau prin neexecutarea acestora, pentru prejudicii aduse rezidentilor C.S.C.C.H.S. Calarasi sau altor angajati ai unitatii;
  • îndeplineste orice alte sarcini  transmise de şeful de centru / înlocuitorul sau legal, în limita competenţei  profesionale,  raportate  specificului unitaţii şi problemelor deosebite apărute.    

 

 

PSIHOLOG - ATRIBUŢII :

1 . Respectă obligaţiile asumate prin semnarea contractului individual de muncă;

  1. Asigură derularea etapelor procesului de acordare a serviciilor sociale cu respectarea prevederilor legii, a standardelor minime de calitate aplicabile şi a regulamentului serviciului social;
  2. Colaborează cu specialişti din alte centre în vederea soluţionării cazurilor, identificării de resurse etc.;
  3. Monitorizează respectarea standardelor minime de calitate;
  4. Sesizează conducerii situaţiile care pun în pericol siguranţa beneficiarului, situaţii de nerespectare a prevederilor regulamentului serviciului social;
  5. Întocmeşte rapoarte periodice cu privire la activitatea derulată;
  6. Face propuneri de îmbunătăţire a activităţii în vederea creşterii calităţii serviciului şi respectării legislaţiei;
  7. Evaluează, din perspectivă psihologică, nevoile, riscurile, comportamentul şi personalitatea beneficiarilor, folosind metode şi instrumente, în conformitate cu competenţele profesionale, interviuri şi observarea directă a comportamentului;
  8. Aplică teste psihologice pentru stabilirea nivelului de dezvoltare psihologică, interpretează datele obţinute şi elaborează recomandările pe care le consideră necesare;
  9. Stabileşte etapele recuperării psihopedagogice, în funcţie de obiectivele propuse pentru recuperarea beneficiarilor;
  10. Stabileşte psihodiagnosticul beneficiarilor şi realizează examinările şi evaluările psihologice corespunzătoare;
  11. Colaborează cu ceilalţi specialişti din centru pentru a stabili şi a aplica planul terapeutic de recuperare individual pentru fiecare beneficiar;
  12. Stabileşte programul săptămânal de intervenţie terapeutică (de socializare şi integrare socială şi de activităţi educaţionale);
  13. Stabileşte, în funcţie de obiectivele psihoterapeutice de recuperare, metoda de lucru şi programele de instruire a beneficiarilor;
  14. Investighează şi recomandă căile de soluţionare a problemelor psihologice ale beneficiarilor;
  15. Colaborează cu personalul pentru a se integra în aplicarea planului terapeutic de recuperare individual pentru fiecare beneficiar;
  16. Răspunde de calitatea şi precizia examinărilor psihologice;
  17. Păstrează confidenţialitatea datelor referitoare la beneficiari în faţa persoanelor fizice, juridice sau mass-media;
  18. Respectă caracterul confidenţial al datelor despre beneficiari şi activităţile din cadrul Complexului păstrând secretul serviciului şi îi este interzisă pretinderea sau primirea de foloase necuvenite. Încălcarea acestor interdicţii va fi sancţionată conform legislaţiei în vigoare;
  19. Colaborează permanent cu echipa pluridisciplinară pentru propunerea şi punerea în aplicare a obiectivelor necesare pentru desfăşurarea activităţilor şi a programului zilnic desfăşurat în cadrul grupelor, precum şi evaluarea beneficiarilor după parcurgerea obiectivelor propuse şi aprobate de conducere;
  20. Răspunde de calitatea şi corectitudinea lucrărilor pe care le întocmeşte;
  21. Participă la diferite întâlniri de specialitate dacă este solicitat de conducere;
  22. Îşi desfăşoară activitatea în cabinetul psihologic sau în spaţiile destinate îngrijirii şi educării beneficiarilor;
  23. Iniţiază şi/sau menţine colaborarea cu alte instituţii publice, precum şi cu organisme private autorizate cu activitate în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, în vederea identificării de resurse pentru soluţionarea cazurilor;
  24. Întocmeşte şi prezintă rapoarte de activitate, la cererea şefilor ierarhici;
  25. Are obligaţia de a-şi efectua analizele medicale conform legislaţiei în vigoare.

 

ASISTENT SOCIAL - ATRIBUŢII :

 

  • Respectă obligaţiile asumate prin semnarea contractului individual de muncă;
  •  Asigură derularea etapelor procesului de acordare a serviciilor sociale cu respectarea prevederilor legii, a standardelor minime de calitate aplicabile şi a regulamentului serviciului social;
  • .Colaborează cu specialişti din alte centre în vederea soluţionării cazurilor, identificării de resurse etc.;
  • .Monitorizează respectarea standardelor minime de calitate, şi atribuţiile prevăzute în fişa postului:
  • cunoaste si respecta legislatia in vigoare cu privire la protectia copilului ;
  • participa alaturi de specialistii complexului la elaborarea strategiilor de evaluare, terapie si recuperare a fiecarui copil; intervine asupra copilului sau familiilor in dificultate;
  • isi aduce aportul la toate actiunile de prevenire a institutionalizarii copilului;
  • actioneaza cu prioritate pentru ocrotirea in sistem familial a copilului in dificultate;
  • intocmeste rapoarte de evaluare trimestriala, anchete sociale, propuneri pentru cazurile semnalate / mentinerea masurilor de protectie, PIS pentru mentinerea relatiilor cu familia, PPI pentru CRZ, procese verbale, alte documente specifice;
  • pregateste şi asigura contactele directe si nemijlocite intre copil si parintii sai naturali/familia largita, copil si asistent maternal, copil si familia potential adoptiva, in conditii care sa asigure confidentialitate si o ambianta propice comunicarii dar si o securitate adecvata pentru copil ;
  • urmareste evolutia copilului in perioada de acomodare cu familia naturala/substitut;
  • intocmeste rapoarte de evaluare a evolutiei relatiei parinte-copil pe parcursul vizitelor;
  • intocmeste, completeaza si modifica recomandarile si planificarile din planului specific de interventie al copilului privind mentinerea legaturii cu familia ;
  • intervine punctual prin activitati de sustinere si consiliere a familiei si copilului in vederea responsabilizarii acesteia si pastrarii continuitatii relatiei cu copilul;
  • pregateste copilul oferind informatii complete, în funcţie de nivelul său de dezvoltare, tipul şi gradul dizabilităţii, pentru intalnirea cu familia naturala/asistent maternal/familie adoptiva;
  • reevalueaza situatia familiei naturale/largite in vederea dezinstitutionalizarii copilului;
  • actioneaza in sensul aplicarii strategiei guvernamentale privind protectia copilului;
  • actioneaza in spiritul respectului fata de persoanele in dificultate, a pastrarii intimitatii si anonimatului acestora potrivit secretului profesional;
  • indeplineste atributii de responsabil de caz al cazurilor pentru care a fost desemnat;
  • introduce datele in sistemul CMTIS;are obligatia de a pastra confidentialitatea datelor introduse in sistemul CMTIS;
  • are o atitudine corespunzatoare fata de copii si intreg personalul complexului, promovand relatii de colaborare si respect; face parte din echipa de specialisti a complexului;
  • respecta demnitatea copilului si foloseste formula de adresare preferata de copil;
  • Abordeaza relatiile cu copiii sau cu grupul de copii in mod nediscriminator, fara antipatii si favoritisme; actioneaza in conformitate cu S.M.O. existente, asumandu-si rolurile corespunzatoare;
  • Nu exercită nicio formă de abuz fizic, psihic, emoţional asupra beneficiarilor; sesizează de îndată şeful de centru dacă are cunoştinţă despre producerea unor astfel de cazuri în cadrul instituţiei;
  • Se îngrijeşte de operarea la timp a registrelor de opinii şi sugestii, reclamaţii, vizite, notificări evenimente deosebite, etc.
  • Păstrează în bune condiţii dosarele sociale ale tuturor beneficiarilor, completându-le la timp cu documentele necesare sau cele rezultate din corespondenţa dintre institu instituţie şi SPAS-ul de domiciliu, alte instituţii publice, etc.
  • Se îngrijeşte de menţinerea în bune condiţii a arhivei sociale a complexului;
  • Respectă procedurile de lucru stabilite conform SMO obligatorii pentru copiii cu dizabilităţi şi reglementărilor interne;
  • aduce la cunostinta conducerii centrului orice disfunctiuni intalnite care pot aduce prejudicii sanatatii copiilor /tinerilor din institutie;
  • Raspunde de corectitudinea informatiilor furnizate colegilor/parintilor in lucrul cu copilul; respecta documentele prin care este numit responsabil – note interne, decizii, etc.; nici un document nu este inaintat in afara unitatii fara viza sefului de centru/ inlocuitorului sau legal;
  • respecta normele interne privind sănătatea şi securitatea muncii;
  • Consiliaza reprezentantii legali ai copiilor cu deficiente inscrisi in programele de recuperare ale CRZ (la nevoie), precum si reprezentanţii rezidenţilor(în timpul vizitelor).
  • Participă la şedinţele organizate de catre supervizor cu personalul de specialitate, reprezentanţii beneficiarilor C.S.C.C.H.S. Calarasi, voluntari;
  • Participă la acţiunile de mediatizare, informare, etc., organizate la nivel de centru, conform SMO in vigoare.;
  • utilizarea cu responsabilitate a aparaturii din dotare, se îngrijeşte de buna funcţionare a acesteia;
  • stabileşte şi menţine relaţii profesionale cu întreg personalul instituţiei precum şi cu părinţii copiilor/tinerilor şi colaboratorii din afara instituţiei;
  • respecta programul de lucru stabilit la nivel de centru;respecta metodologia de organizare si functionare a complexului : MOF, ROI, cod etic, ghid cu instructiuni pentru personal, note interne, etc.;
  • participă la elaborarea metodologiei de intervenţie si a instrumentelor de lucru la nivel de centru;
  • orice nepotrivire metodologica va fi discutata cu coordonatorul centrului;
  • preocuparea continua pentru autoperfectionare prin studiu individual si cursuri de instruire;
  • nu furnizeaza date confidentiale persoanelor fizice si juridice, mass-media privind starea de sanatate, comportamentul sau situatia sociala a copiilor din complex;
  • raspunde conform legislatiei in vigoare pentru abateri in cadrul serviciului.
  • raspunde disciplinar, civil, material si penal, pentru pagubele provocate unitatii prin executarea defectuoasa a atributiilor sau prin neexecutarea acestora, pentru prejudicii aduse rezidentilor C.S.C.C.H.S. Calarasi sau altor angajati ai unitatii;
  • reprezinta institutia in cazurile incredintate prin delegare;
  • indeplineste alte sarcini profesionale incredintate de catre coordonatorul centrului.

 

EDUCATOR - ATRIBUŢII :         

 

  • Respectă obligaţiile asumate prin semnarea contractului individual de muncă,
  •  Asigură derularea etapelor procesului de acordare a serviciilor sociale cu respectarea prevederilor legii, a standardelor minime de calitate aplicabile şi a regulamentului serviciului social,
  • Colaborează cu specialişti din alte centre în vederea soluţionării cazurilor, identificării de resurse etc.,
  • Monitorizează respectarea standardelor minime de calitate şi respectă atribuţiile prevăzute în fişa postului:
  • este membru activ al echipei pluridisciplinare, participa alaturi de specialistii complexului la alegerea şi aplicarea procedurilor de evaluare, terapie si recuperare a fiecarui copil, funcţie de nevoile identificate;
  • asigura o interventie personalizata conform PIS-ului întocmit pentru fiecare copil in vederea respectarii si afirmarii personalitatii copilului;
  • participa la intalnirile organizate de seful de centru cu managerul de caz,  in scopul analizarii situatiei copilului, cunoaste procedurile de colaborare cu managerul de caz si alti specialisti.
  • este desemnat persoana de referinta pentru copil/tanar si intocmeste programul de acomodare, cu sprijinul specialistilor din institutie;
  • prezinta copilului, clar, in functie de gradul sau de maturitate si tipul dizabilitatii/gradului de handicap care sunt principalele reguli de organizare a institutiei.
  • efectueaza cu copilul/tanarul cu nevoi speciale exercitiile stabilite de catre specialistii centrului pe baza evaluarii periodice a copilului/tanarului cu nevoi speciale astfel incât copilul/tanarul cu nevoi speciale sa-si continue dezvoltarea.
  • pentru cazurile rezidentilor scolarizati,  întocmeşte programul educaţional al acestora  şi îl reevaluează priodic împreună cu  cadrele didactice responsabile de educaţia formală , mentine permanent legatura cu scoala , comunică personalului didactic anumite informaţii despre copil pe care le consideră utile pentru stimularea dezvoltării intelectuale şi facilitarea adaptării la mediul şcolar,  participă la toate reuniunile cu părinţii în cadrul unităţii de învăţământ, suplinind absenţa acestora; oferă sprijin pentru efectuarea temelor şcolare;
  • proiecteaza si realizeaza activitati educaţionale nonformale şi informale, cat mai diverse, axate pe formarea / dezvoltarea/ consolidarea  comportamentelor  motor, verbal, cognitiv si socio-afectiv;  urmareste în cadrul echipei  continuitatea acestor stimulări comportamentale;  
  • organizeaza si anima activitatile de recreere / socializare ale beneficiarilor, in functie de nivelul lor de dezvoltare; 
  • întocmeşte şi reevaluează periodic  PIS educaţie, PIS  recreere si socializare, PIS dezvoltarea deprinderilor de viata independenta, stabilind obiective adaptate nivelului de dezvoltare al copiilor şi în concordanţă cu tipul dizabilităţii / gradului de handicap;
  • participă la amenajarea spatiului de locuit, actionând pentru personalizarea lui,   tinând cont de preferintele rezidenţilor, dacă acest lucru este posibil;
  • supravegheaza prezenţa in unitate a rezidenţilor, informează de urgenţă asistentul medical şi şeful de centru despre  situaţiile de absenţă a copiilor/tinerilor făra permisiune, detaliind condiţiile în care acestea  s-au produs;  participă  conform procedurilor existente, la căutarea şi  aducerea acestora  în institutie;
  • identifică primele semne de alterare a stării de sănătate şi solicită intervenţia asistentului medical; cunoaste tehnici de acordare a primului ajutor, intervenind la nevoie;
  • stimulează formarea si consolidarea deprinderilor de igiena si autoservire ale tuturor copiilor;  asigură personal igiena acelora care nu deţin astfel de aptitudini, intervenind pentru satisfacerea tuturor trebuinţelor de bază (hranire, odihnă, îmbrăcat/dezbrăcat, etc); în acordarea acestor îngrijiri manifestă răbdare, toleranţă, calm, respectând ritmul fiecărui copil şi evitând manipulările bruşte, riscante pentru integritatea fizică a copiilor;
  • asigura supravegherea permanentă a copiilor/tinerilor; intervine pentru ameliorarea comportamentelor inadecvate, a stărilor de agitaţie, etc.;  raspunde de integritatea fizica si psihica a tuturor beneficiarilor,  previne apariţia oricăror forme de abuz fizic, psihic, sexual , informeaza asistentul medical şi seful de centru cu  privire la apariţia oricăror suspiciuni sau elemente abuzive, notificând în scris contextul în care au fost identificate, efectele abuzului asupra copilului, persoanele implicate, etc.; 
  • respecta, in interactiunea cu copilul, valorile de baza ale unei relatii parentale de calitate: îmbină cerinţele faţă de copil cu afecţiunea, apropierea, acceptarea;  stabileşte limite clare, precise, ferme, dar acordă  raspuns imediat  nevoilor copilului, in functie de tipul si gradul de handicap; stăpâneşte metode şi tehnici educative de modelare comportamentală axate pe  disciplinare pozitivă ( recunoaşterea calităţilor /  reuşitelor copilului, sancţionarea educativă, etc) ; este interzisă aplicarea pedepselor fizice de orice fel în activitătile desfăşurate cu beneficiarii;
  • mentine legatura cu psihologul, logopedul si kinetoterapeutul din institutie; aplică recomandările acestora  şi urmăreşte evoluţia copiilor;
  •  respecta demnitatea copilului si foloseste formula de adresare preferata de copil;
  • cunoaste particularitatile de varsta, diferentele individuale de conduita si istoricul copiilor  astfel încat sa poata stabili o comunicare si o relationare adecvata cu acestia;
  • abordeaza relatiile cu copiii sau cu grupul de copii in mod nediscriminator, fara antipatii si favoritisme;  demonstrează  fermitate şi consecvenţă,  evită apariţia carenţelor de autoritate, urmărind continuitatea aplicării aceloraşi stilurilor educaţionale de către toţi membri echipei de îngrijire;
  •  ajuta copilul sa dezvolte relatii pozitive cu ceilalti : cu parintii, cu copiii din institutie si din unitatea de învatamânt frecventată, cu personalul din institutie si alti profesionisti implicati în derularea PIP;  incurajează copiii sa-si exprime opiniile cu privire la toate aspectele care-i privesc, inclusiv ale vietii cotidiene din institutie.
  • participa la vizitele beneficiarilor impreuna cu asistentul social si asistentul medical.
  • raspunde de securitatea  si starea de sanatate a copiilor in tura de serviciu;
  • actioneaza pentru asigurarea unui mediu securizant pentru copil/tanar ;
  • aduce la cunostinta conducerii centrului orice disfuncţii apar şi le consideră că  pot aduce prejudicii sanatatii copiilor /tinerilor din institutie;
  • stabileste si mentine relatii profesionale cu intreg personalul institutiei precum si cu membri  familiei sau alte persoane importante pentru copil/tânăr;  raspunde de corectitudinea informatiilor furnizate;
  • participa la întalnirile de schimbare a turelor fără a părăsi locul de muncă în cazul întârzierilor şi/sau absenţei celuilalt coleg, până la soluţionarea acestor probleme de către şeful de centru;  redactează raportul de tură , consemnând toate problemele de sănătate, comportamentale, educaţionale sau administrative ivite pe  perioada turei;
  • participă la toate reuniunile de lucru, administrative sau de supervizare, exprimându-şi deschis opinia cu privire la toate aspectele pe care le consideră a fi soluţionate; 
  • întocmeşte raportul de activitate pentru luna precedentă şi planificarea activităţilor pentru luna în curs,  conform obiectivelor PIS,  intocmeste raportul pentru ziua de nastere a rezidentilor la a căror aniversare a participat,  întocmeşte fişa de control comportamental (atunci când este cazul), întocmeşte notificări pentru evenimente importante, completează şi respectă  programul zilnic de activităţi, ţinând cont de securizarea primară dar şi de diversificarea acţiunilor ce pot stimula educaţional beneficiarii; documentele întocmite sunt înregistrate, semnate de supervizor şi avizate de şeful de centru;
  • preda banii de nevoi personale/fonduri financiare, tine evidenta acestora, urmareste si indruma copiii in gestionarea  lor  si insoteste copiii la achizitionarea produselor;
  • întocmeşte necesarul de materiale,  imbracaminte, echipament, rechizite si alte articole de inventar, verifică corespondenţa datelor scriptice / faptice  şi semnează  bonul de eliberare din magazie a materialelor respective, răspunde de modul de gestionare al acestora; participa la inventarierea bunurilor materiale aflate in gestiunea sa; nu are voie sa instraineze materialele sau obiectele de inventar din evidenta institutiei; face propuneri de casare a obiectelor de inventar  cu grad de uzură avansat;
  • cunoaste si asigura prin propria activitate respectarea drepturilor copilului;
  • cunoaste si respecta continutul documentelor relevante pentru munca sa: misiunea institutiei, MOF, ROI, PI, Codul etic si procedurile de lucru specifice;
  • isi insuseste si respecta legislatia in vigoare cu privire la protectia copilului ;
  • actioneaza in conformitate cu S.M.O. existente, asumandu-si rolurile corespunzatoare;
  • pastreaza confidentialitatea informatiilor si a documentelor de serviciu;
  • respecta principiile care stau la baza activitatii institutiei si regulile deontologice
  • aplica si respectă normele de protectie a muncii, de sănătate şi securitate în muncă,  de evitare a accidentelor si de profilaxia imbolnavirilor;
  • respecta relatiile ierarhice;
  • respecta programul de lucru stabilit şi normele de disciplină a muncii ;
  • se prezinta periodic la examinarea medicală efectuată de medicul de medicina muncii;
  • reprezinta institutia in cazurile incredintate prin delegare;
  • asigură pastrarea in bune conditii a documentelor interne,  participă la arhivarea lor;
  • declara imediat asistentului medical şi conducerii unitatii orice imbolnavire acuta pe care o prezinta precum si bolile transmisibile aparute la membrii familiei sale
  • se prezintă la serviciu cu deplina capacitate de munca pentru a  acorda  servicii de calitate, în condiţii de siguranţă;
  • indeplineste orice alte sarcini  transmise pe cale ierarhică, în limita competenţelor profesionale.

 

SUPRAVEGHETOR NOAPTE  - ATRIBUŢII :

  • Respectă obligaţiile asumate prin semnarea contractului individual de muncă,
  •  Asigură derularea etapelor procesului de acordare a serviciilor sociale cu respectarea prevederilor legii, a standardelor minime de calitate aplicabile şi a regulamentului serviciului social,
  • Colaborează cu specialişti din alte centre în vederea soluţionării cazurilor, identificării de resurse etc.,
  • Monitorizează respectarea standardelor minime de calitate şi respectă atribuţiile prevăzute în fişa postului:
  • Isi desfasoara activitatea pe timpul noptii, conform programului de lucru afişat, asigurând responsabil supravegherea tuturor copiilor/tinerilor pe care-i are in grija; la nevoie, în situaţii limită, poate activa si pe timpul zilei, functie de problemele ivite;
  • Predarea şi preluarea turei se face atât scris, cât şi verbal, informându-se complet asupra stării  de sănătate şi integrirtate psiho-fizică a rezidenţilor  şi consemnând în raportul de tură toate problemele ce necesită o atenţie deosebită; îşi organizează activitatea acordând atenţie sporită nevoilor identificate, astfel încât să existe un control absolut al problemelor ivite(situaţii de agitaţie psihomotorie, insomnii, tulburări de deglutiţie şi alimentare diverse, diureză, fugă, tratament deosebit, etc)
  • Organizează activităţi diverse de recreere / socializare / interacţiune de grup cu scop formativ-educativ în periopada de veghe a copiilor ; organizează activităţi de autogospodărire în interiorul modulului cu scop de formare/dezvoltare a unior deprinderi de viată independentă, în funcţie de nivelul de dezvoltare al copiilor/tinerilor şi gradul lor de implicare ;
  • Supraveghează , îndrumă sau intervine  personal pentru efectuarea sau menţinerea igienei corporale şi vestimentare a rezidenţilor, inclusiv în efectuarea băii de seara, ori de câte ori este nevoie pe perioada nopţii şi obligatoriu, dimineaţa înainte de predarea turei ; intervine alături de educatori pentru asigurarea igienei unghiilor, părului, urechilor – prin tăiere-tundere-curăţare,  periodic ;  în acest sens, răspunde de igiena personală a rezidenţilor, pe perioada turei ;
  • Supraveghează somnul rezidenţilor, notează şi transmite eventualele tulburări de somn pe care le identifică (insomnii prelungite, somn întrerupt, dificultatea de a adormi ; apneea de somn)  şi caracteristicile lor (durata, frecvenţa, intensitate) ;
  • Stimulează dobândirea controlului sfincterian de către rezidenţii enuretici, respectând programul de trezire din 2 în 2 ore; .
  • Trezeste copiii cu tratament, pentru ca asistenta medicala sa le administreze medicatia prescrisa de medic ;
  • Solicită sprijinul asistentei medicale în suspiciuni de alterare a stării de sănătate ale rezidenţilor şi/sau în orice  alte situaţii ce impun intervenţii de urgenţă , inclusiv auto-heteroagresiuni, agitaţie extremă, instabilitate emoţională, etc. – pentru care    consideră că are nevoie de ajutor ;
  • Raspunde de securitatea si starea de sanatate a copiilor in tura de serviciu
  • Nu aplică nicio formă de agresiune fizică, psiho-fizică, emoţională rezidenţilor, fiind interzise cu desăvârşire pedepsele corporale de orice fel, privarea de hrană, materiale, medicamente, etc, umilirea, jignirea, defăimarea, sfidarea, etc. Singurele forme de control comportamental sunt cele stabilite în MOF, şi anume imobilizarea şi izolarea la camera specială, aplicate doar în situaţii extreme de agitaţie cu auto-heteroagresiune care pot pune în pericol sănătatea şi viaţa persoanei sau a celorlalţi rezidenţi; consemnează de fiecare dată aplicarea acestor măsuri, atât In raportul de tură cât şi în fişa specială de control comportamental, detaliind situaţia ce a impus măsura de contenţionare;
  • Aranjeaza dulapurile si paturile beneficiarilor ori de cate ori este nevoie;
  • Asigură microclimatul în modulul de îngrijire, prin ventilaţie naturală corespunzătoare, evitând expunerea copiilor/tinerilor la curenţi de aer, zgomote puternice, lumină stridentă;
  • Sesizeaza administratorului orice defecţiune trebuie remediată astfel încât să fie asigurate permanent condiţiile de locuit ale rezidenţilor;
  • Impreuna cu educatorii, tine evidenta stricta, cu semnaturi de predare primire, a echipamentului si lenjeriei de pat;
  • Pastreaza in bune conditii subgestiunea (dotari, echipament, cazarmament etc.), toate materialele educative si igienic-sanitare, raspunde de evidenta acestora;
  • Ofera copiilor in permanenta, un exemplu personal de igiena, vocabular si comportament;
  • În cazul spitalizarii unuia dintre beneficiarii unitatii, daca este desemnat de catre sef centru sau inlocuitorul sau legal il va insoti pe acesta la spital.
  • Cunoaste numerele de telefon pentru urgente (sef complex, administrator, pompieri, politie, serviciu ambulanta);
  • Se va prezenta la controlul medical periodic efectuând şi analizele medicale indicate de medicul de medicina muncii; va anunţa orice îmbolnăvire infectocontagioasă este prezentă în rândul membrilor familiei, sau pe care o prezintă, şi care poate prezenta un risc crescut de contagiune printre beneficiari;
  • Raspunde de respectarea programului de lucru si a disciplinei muncii in cadrul serviciului pe care il desfasoara;
  • Participa la sedintele de lucru stabilite de supervizor sau seful de centru, face propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii sau pentru achizitionarea   diverselor produse si materiale necesare bunei desfasurari a activitatii sale.
  • Indeplineste orice alte sarcini date de seful complexului;
  • Respecta normele PSI si de Protectie a Muncii;
  • Respecta programul de lucru conform graficului lunar si semneaza corespunzator condica de prezenta;
  • Respecta principiul “lucru in echipa”, cooperand si comunicand civilizat cu ceilalti angajati, in interesul copiilor;
  • Are obligatia de a pastra in bune conditii documentele interne si externe;
  • Se va supune masurilor administrative in ceea ce priveste neindeplinirea la timp si intocmai a sarcinilor prevazute in fisa postului.
  • Se prezintă la serviciu cu deplina capacitate de munca pentru a efectua servicii la parametrii de calitate impusi de activitatea profesionala. 
  • Conducerea complexului isi rezerva dreptul de a modifica aceste sarcinii, in conformitate cu noile cerinte si reglementari legale.

 

 

ARTICOLUL 11

Personalul administrativ, gospodărie, întreţinere-reparaţii, deservire

            Activităţile auxiliare serviciului social: aprovizionare, mentenanţă, achiziţii etc.sunt asigurate de personalul  administrativ, reprezentat de:

  1. a) administrator
  2. b) magaziner
  3. c) muncitor calificat - bucătar
  4. d) îngrijitor curăţenie
  5. e) spălătorese
  6. f) muncitor calificat - lenjerie

 

ADMINISTRATOR –ATRIBUŢIII

  • Respectă obligaţiile asumate prin semnarea contractului individual de muncă ;
  • Cunoaşte legislatia în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi se informează asupra modificarilor ce intervin ulterior ;
  • Îndeplineşte atribuţiile conform fişei postului:
  • Asigură permanent functionalitatea utilităţilor la care este racordată unitatea, îngrijindu-se de identificarea, sesizarea şi remedierea defecţiunilor apărute;  solicită  intervenţii tehnice autorizate conform contractelor de prestări servicii pentru asigurarea reviziilor şi  reparaţiilor de specialitate pentru toate  instalaţiilor tehnice: electrice, alimentare gaz, apă-canal, etc;
  • Se preocupă de obţinerea documentaţiilor tehnice necesare în vederea autorizării / reautorizării instituţiei : plan securitate incendiu, plan evacuare, schiţe, planşe tehnice, etc.
  • Acompaniază organele de control pe linie tehnico-administrativă, oferă informaţiile / explicaţiile necesare,   şi acţionează, dacă este cazul,  în interesul remedierii constatărilor rezultate în urma controlul (PSI, protecţia muncii, sanitar-veterinar, sanitar, etc.)
  • Ţine evidenţa contractelor de furnizare servicii şi a celor de achiziţionare mărfuri, astfel încât să fie respectate întocmai clauzele contractuale;
  • Propune achiziţionarea unor mărfuri şi servicii necesare instituţiei, argumentând achiziţia acestora şi întocmeşte planul anual de achiziţii pe categorii de produse;
  • Întocmeşte planul anual de reparaţii şi întreţinere şi asigură îndeplinirea lui, în limitele competenţei;
  • Asigură fluxul de documente justificative şi le arhivează; raspunde de arhivarea acestora.
  • Asigura respectarea normelor emise de Ministerul Finantelor cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative pentru toate operatiunile patrimoniale si inregistrarea lor in contabilitate in perioada la care se refera
  • Transmite compartimentului de contabilitate lunar, toate informatiile necesare pentru intocmirea raportarilor lunare ,
  • Are în gestiune mijloacele fixe din cadrul instituţiei, răspunde de inregistrarea, utilizarea lor conform duratei standard, precum si de casarea acestora cu toate actiunile conexe(dezmembrare, valorificare,etc.)
  • Examineaza legalitatea, regularitatea si conformitatea operatiunilor de gestiune primară, identifica risipa, gestiunea defectuoasa si fraudele, iar pe aceste baze, propune conducerii unitatii masuri pentru recuperarea pagubelor si sanctionarea celor vinovati,dupa caz.
  • Raspunde de consemnarea corecta si la timp, a oricarei operatii care afecteaza patrimoniul unităţii si de inregistrarea cronologica si sistematica in evidenta contabila a documentelor justificative in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
  • Respectă circuitul documentelor interne şi externe; nu acţionează înainte de a obţine aprobările necesare, în scris, pentru orice solicitare;
  • Participă la inventarierea  generală a patrimoniului , cel putin o data pe an, oferind informaţiile necesare comisiei de inventariere;
  • Raspunde de respectarea dispozitiilor emise in ceea ce priveste rulajul marfurilor din unitate, efectuand personal, cel putin lunar si inopinant controlul acestora, atat sub aspectul existentei faptice a marfurilor din unitate cat si sub aspectul securitatii acestora;
  • Monitorizează consumul general şi propune măsuri de reducere pentru încadrarea în nivelul costurilor aprobate/beneficiar;
  • Intervine direct sau prin îndrumarea şi asistarea muncitorilor de întreţinere la remedierea defecţiunilor neprevăzute, asigură un mediu locativ sigur pentru beneficiari şi condiţii bune de lucru pentru salariaţi;
  • Supravegheaza si controleaza zilnic, starea de funcţionare a aparaturii din dotarea centrului, condiţiile de igienă din interiorul şi exteriorul clădirii, respectarea circuitelor funcţionale; aduce la cunostinta conducerii unitatii neregulile constatate;
  • Asigura aprovizionarea unitatii cu materiale si bunuri necesare; are obligatia de a preveni la timp orice forma de risipa, sustragere sau degradare a marfurilor din gestiune;
  • Asigura securitatea cladirii si ia masuri pentru prevenirea incendiilor;
  • Tine evidenta foilor de parcurs si a carburantilor; Tine evidenta consumului de alimente conform foilor de masa zilnice, face balanta analitica si sintetica lunara;
  • Asigura pastrarea arhivei unitatii conform normelor legale;
  • Aplica si raspunde de respectarea normelor de igiena si PSI la locul de munca;
  • Se va prezenta, in timp util, conform programarilor efectuate de catre asistentul medical, la control medical periodic in vederea efectuării analizelor medicale şi examenului clinic anual, de către medicul de medicina muncii;
  • Respecta intocmai normele cuprinse in MOF, ROI, Cod etic, etc.
  • Declara imediat conducerii unitatii orice imbolnavire acuta pe care o prezinta precum si bolile transmisibile aparute la membrii familiei sale
  • Se va supune masurilor administrative in ceea ce priveste neindeplinirea la timp si intocmai a sarcinilor prevazute in fisa postului.
  • Prezentarea la serviciu cu deplina capacitate de munca pentru a efectua servicii la parametrii de calitate impusi de activitatea profesionala.
  • Are o atitudine corespunzatoare fata de copii si intreg personalul complexului, promovand relatii de colaborare si respect;
  • Raspunde conform legislatie in vigoare pentru abateri in cadrul serviciului.
  • Raspunde disciplinar, civil, material si penal, pentru pagubele provocate unitatii prin executarea defectuoasa a atributiilor sau prin neexecutarea acestora, pentru prejudicii aduse rezidentilor C.S.C.C.H.S. Calarasi sau altor angajati ai unitatii.
  • Ajută magazinerul în îndeplinirea sarcinilor sale, înlocuindu-l în situaţii de absenţe motivate; este înlocuit de magaziner în situaţii de absenţe motivate;
  • În limita compentenţei postului, îndeplineste orice alte sarcini transmise verbal sau în scris (note interne, dispoziţii, etc)  de catre şeful  de centru / directorul ex. economic sau dir.executiv al DGASPC Călăraşi .

 

 

MAGAZINER-ATRIBUŢII

Respectă obligaţiile asumate prin semnarea contractului individual de muncă  şi îndeplineşte cu stricteţe atribuţiile conform fişei postului:

  • Ajuta administratorul la indeplinirea sarcinilor ce-i revin si il inlocuieste pe acesta in caz de absenta;
  • Primeste si elibereaza alimente, materiale si obiecte de inventar pe care le are in gestiunea sa, tine evidenta lor si completeaza la timp operatiile de inregistrare si eliberare a acestora, precum si centralizarea consumurilor la sfarsit de luna;
  • Elibereaza bunurile solicitate pe baza de referat aprobat de conducerea unitatii, alimentele vor fi eliberate pe baza foii de masa, verificata si avizata de conducerea unitatii;
  • Are obligatia de a preveni in scris forma de risipa, sustragere si degradare a marfurilor din gestiunea sa;
  • Are obligatia de a comunica in scris conducerea unitatii despre plusurile si minusurile din gestiune, despre cazurile in care se constata ca bunurile sunt distruse, degradate sau sustrase ori exista pericol de a se ajunge in asemenea siuatii, cazurile in care stocurile aflate in gestiune au atins limitele cantitative minime sau maxime, stocuri de bunuri fara miscare, cu miscare lenta sau greu vandabile;
  • Are obligatia de e alibera alimentele din magazia unitatii, conform menu-ului saptamanal, in prezenta asistentului medical şi bucătarului de serviciu;
  • Are obligatia de a anunta membrii comisiei de receptie a marfurilor in unitate atunci cand primeste marfa de la furnizori.
  • Are obligatia de a verifica permanent datele de fabricatie si cele de expirare ale produselor pe care le are in gestiune.
  • Raspunde pentru eventualele nereguli ale termenelor de fabricatie pentru produsele pe care le primeste fără a verifica acest aspect;
  • Are obligatia de a anunta imediat conducerea unitatii daca exista eventuale nereguli la primirea marfurilor in centru – nerespectarea contractului furnizare servicii, termene fabricatie / expirare suspecte, neonorarea comenzilor in timp util de catre furnizori.
  • Are obligatia de a refuza “micile” atentii din partea furnizorilor, altor persoane, in interes personal si / sau in dezavantajul beneficiarilor .
  • Impreuna cu asistentul medical controleaza zilnic calitatea mărfurilor din gestiunea sa, modul de pastrare si conservare al acestora, propune măsuri de soluţionare pentru problemele identificate;
  • Asigura si mentine curatenia in magaziile pe care le gestioneaza; aplica si raspunde de respectarea normelor de igiena, protectia muncii si PSI la locul de munca;
  • Are o atitudine corespunzatoare fata de copii si intreg personalul complexului, promovand relatii de colaborare si respect;
  • Asigură gestiunea fizică a stocului de marfă
  • Operează în stoc mişcările de marfă
  • Păstrează documentele justificative legate de stocuri, original sau copie (dupa caz).
  • Efectuează lunar inventarul stocului de marfă
  • Participă activ la operaţiunile de încărcare/descărcare a mărfii la/din magazia unitatii
  • Oferă informaţii despre stocuri departamentelor D.G.A.S.P.C. Calarasi
  • Respectă legislaţia de gestiune a stocurilor; Introduce marfa în stoc numai în baza documentelor de intrare contabile, şi eventual a certificatelor de conformitate – pentru produsele alimentare şi industriale specifice;
  • Efectuează recepţia fizică a mărfii la intrarea în magazia unitatii
  • Raportează şefului de centru diferenţele între marfa fizică şi cea scriptică apărute la recepţia mărfii la magazie
  • Verifică documentele la introducerea NIR-ului şi semnalează eventualele neconcordanţe
  • Înregistrează, prelucrează şi păstrează informaţiile referitoare la situaţia stocurilor
  • Raportează lunar rezultatele activităţii de gestiune a stocului
  • Utilizează eficient spaţiul de depozitare a mărfurilor
  • Asigură mişcarea stocurilor
  • Predă marfa către beneficiari conform documentelor emise
  • Răspunde de: Acurateţea înregistrărilor în stoc; Înregistrarea sistematică şi cronologică a datelor privind stocurile; Îndeplinirea la timp şi întocmai a sarcinilor specifice trasate sau stabilite de superiorul ierarhic; Calitatea raportărilor şi a informărilor; Livrarea mărfii către beneficiari în timpul cel mai scurt şi în condiţii optime.
  • Se implică în vederea soluţionării situaţiilor de criză care afectează unitatea
  • Cunoaşte şi respectă procedurile interne în ceea ce priveşte predarea-primirea produselor din gestiune
  • Nu permite accesul în depozit persoanelor străine sau a personalului unitati decât în scop determinat de serviciu;
  • Asigură siguranţa sistemelor de acces în magazii , asigură repararea / schimbarea încuietorilor;
  • Efectuează lucrul în condiţii de securitate, în conformitate cu politica unitatii, legislaţia şi normele de tehnica securităţii muncii specifice locului de muncă.
  • Întocmeşte şi completează fişe de magazie, registre de intrare-ieşire, procese-verbale de predare-primire, bonuri de consum, alte documente specifice;
  • Efectuează modificările acestor documentelor la fiecare mişcare a bunurilor din gestiune
  • verifică şi monitorizează permanent stocurile de produse
  • pregăteşte magaziile pentru inventar;
  • efectuează inventarieri periodice şi participă la inventarierea anuală a bunurilor din depozit alături de comisia de inventariere
  • respectă prevederile Regulamentului intern, a legislaţiei în domeniu, procedurile de lucru, precum şi celelalte reguli şi regulamente existente în unitate, dispoziţii, decizii, circulare si hotărâri ale Conducerii;
  • respectă atribuţiile stabilite în prezenta fişă a postului precum şi alte sarcini stabilite de şeful de centru;
  • Nu recepţionează marfa intrată în unitate decât în prezenţa a cel puţin doi membri ai Comisiei de recepţionare a mărfurilor, conform dispoziţiei;
  • raspunde de respectarea programului de lucru si a disciplinei muncii in cadrul serviciului pe care il desfasoara; are obligaţia de a solicita  furnizorilor necesitatea de a se încadra în programul de lucru stabilit pentru efectuarea aprovizionărilor unităţii;
  • reprezinta institutia in cazurile incredintate prin delegare;
  • raspunde de eficienta si calitatea sarcinilor si atributiilor executate in cadrul serviciului la termenele stabilite prin reglementari interne sau prin alte acte normative;
  • are obligatia sa poarte echipament de lucru si protectie adecvat;
  • Se va prezenta, in timp util, conform programarilor efectuate de catre asistentul medical, la control medical periodic in vederea efectuării analizelor medicale şi examenului clinic anual, de către medicul de medicina muncii;
  • Respecta intocmai normele cuprinse in MOF, ROI, Cod etic, etc.
  • Nu sustrage din unitate nici un produs, indiferent de natura acestuia sau modul de achiziţionare (publică sau sponsorizare privată); aceste fapte sunt considerate abateri disciplinare grave  si vor fi sanctionate ca atare;
  • Declara imediat conducerii unitatii orice imbolnavire acuta pe care o prezinta precum si bolile transmisibile aparute la membrii familiei sale
  • Se va supune masurilor administrative in ceea ce priveste neindeplinirea la timp si intocmai a sarcinilor prevazute in fisa postului.
  • Prezentarea la serviciu cu deplina capacitate de munca pentru a efectua servicii la parametrii de calitate impusi de activitatea profesionala.
  • Raspunde conform legislatie in vigoare pentru abateri in cadrul serviciului.
  • raspunde disciplinar, civil, material si penal, pentru pagubele provocate unitatii prin executarea defectuoasa a atributiilor sau prin neexecutarea acestora, pentru prejudicii aduse rezidentilor C.S.C.C.H.S. Calarasi sau altor angajati ai unitatii.
  • Indeplineste orice alta sarcina scrisa sau verbala data de coordonatorul de centru / inlocuitorul sau legal, în limitele impuse de natura postului ocupat.

MUNCITOR CALIFICAT – BUCĂTAR – ATRIBUŢII

Respectă obligaţiile asumate prin semnarea contractului individual de muncă  şi îndeplineşte cu stricteţe atribuţiile conform fişei postului:

  • Asigura prepararea hranei in perfecta stare de igiena, potrivit meniurilor stabilite, raspunzand de calitatea preparatelor;
  • Respecta circuitele functionale ale blocului alimentar (servirea preparatelor separat de accesul materiilor prime si al debarasarilor, depozitarea reziduurilor alimentare, a materialelor igienizate si a obiectelor personale in afara spatiului de preparare a hranei);
  • Primeşte alimentele brute de la magazie in prezenta magazinerului si a asistentului medical, verifica cantităţile primite şi calitatea organoleptică a produselor, semnează foaia de masă; transmite orice neregulă  atât magazinerului cât şi asistentului medical şi conducerii unităţii;
  • Nu accepta alimentele alterate sau cu termen de garantie expirat; in acest caz, impreuna cu asistentul medical, are obligatia de a instiinta conducerea unitatii.
  • Transporta alimentele de la magazie in perfecta stare de igiena, iar inainte de inceperea pregatirii hranei, are in vedere ca suprafetele sa fie spalate si dezinfectate cu solutie de cloramina;
  • Nu păstrează alimentele crude alaturi de cele preparate, respectând circuitulele din blocul alimentar ;
  • Nu refoloseste ca materie prima preparatele culinare finite rămase neconsumate;
  • Nu opreste hrana preparata de la o masa la alta sau de la o zi la alta;
  • Portioneaza hrana in mod egal pentru toti copiii, respectand cantitatea porţiilor şi tipul regimurilor indicate;
  • Distribuie copiilor, ca supliment, eventualele surplusuri de hrană preparată ramasa dupa porţionare;
  • Colectează resturile menajere în recipiente special amenajate;
  • Asigura spălarea şi dezinfectia tacamurilor si veselei din bucatarie in conformitate cu normele sanitare in vigoare, respectând atât etapele curăţării cât şi concentraţia şi timpii de acţiune ai soluţiilor de curăţare şi dezinfecţie;
  • Asigură păstrarea probelor alimentare, din fiecare masă preparată şi servită beneficiarilor,  la frigider timp de 48 de ore, in recipiente  curate si etichetate; se asigură de menţinerea temperaturii în interiorul frigiderului în jurul valorii de 4° C.
  • Respecta destinatia blaturilor pentru fiecare categorie de alimente;
  • Gestioneza bunurile din dotare si raspunde de evidenta si depozitarea lor;
  • Interzice servirea mesei de catre personal cu exceptia asistentei medicale de serviciu care poate gusta mancarea;
  • Ridica de la magazie pentru zilele de vineri, sambata si duminica necesarul de alimente fiind direct raspunzator de conditiile igienice de pastrare si cantitatile ridicate;
  • Repecta normele igienico-sanitare specifice pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare in randul copiilor din centru , cu accent deosebit pe spălararea şi dezinfecţia mâinilor;
  • Raspunde de buna utilizare, intretinere si functionare a instalatiilor, aparatelor si masinilor din dotare;
  • Asigura efectuarea curateniei zilnice si periodice in blocul alimentar;
  • Poarta permanent halat alb, boneta sau batic alb in perfecta stare de curatenie si respecta cu strictete regulile de igiena personala;
  • Nu permite accesul in bucatarie al persoanelor straine sau din celelalte sectoare de activitate;
  • Distribuie preparatele alimentare copiilor la  grupe, in situatia in care acestia sunt nedeplasabili si servesc masa în modul.
  • Respecta indicatiile asistentului medical şi ale medicului, în ceea ce priveşte regimurile şi modul de preparare dietetic al unor produse;
  • Anunta medicul/asistentul medical cand apar modificari ale starii sale de sanatate sau a celorlalti lucratori din blocul alimentar;
  • Respecta cu strictete orele de servire a meselor si gustarilor; nu pregăteşte cina înainte de ora 15,00 ;
  • raspunde de respectarea programului de lucru si a disciplinei muncii in cadrul serviciului pe care il desfasoara;
  • respectă întocmai meniul aprobat, fără a modifica , fie prin modul de preparare,  fie prin  omisiunea sau adăugarea altor ingrediente,   denumirea preparatului inclus în meniu; orice propunere de modificare a meniului va fi comunicată şi discutată în prealabil cu asistentul medical şi conducerea unităţii;
  • asigură pregătirea meselor festive pentru beneficiari, fie în oficiu fie în modul, cu respectarea condiţiilor igienice impuse;
  • raspunde de îndeplinirea sarcinilor de serviciu stabilite prin fişa postului, note interne, regulamente de organizare şi funcţionare, regulamente de ordine interioară, sau cele transmise  de conducerea unitatii care au legătură cu natura postului ocupat; 
  • are obligatia sa poarte permanent echipament de lucru si protectie adecvat.
  • bucatarul are obligatia de a aduce la cunostinta asistentului medical orice nereguli constată in menu-ul beneficiarilor – alimente depreciate, lipsa cantitati corespunzatoare, pierderi semnificative rezultate din decongelare, curăţare, etc.; toate acestea vor fi aduse apoi la cunostinta sefului de centru
  • Are obligatia de a nota in raportul de tura toate evenimentele intamplate – programul de desfasurare a activitatii, evenimentele deosebite produse in tura respectiva – pozitive si negative.
  • Ajuta educatorul la servirea mesei a copiilor atunci cand aceasta este ingreunata de starea de sanatate;
  • Sprijina si ajuta educatorul atunci cand acesta solicita ajutorul in situatii  in care viata unui copil se afla in pericol (in situatii de criza, fuga, agitatie psihomotorie);
  • Are o atitudine corespunzatoare fata de copii si intreg personalul complexului, promovand relatii de colaborare si respect;
  • Se va prezenta, in timp util, conform programarilor efectuate de catre asistentul medical, la control medical periodic in vederea actualizarii analizelor medicale obligatorii şi examenului de medicina muncii;
  • Respecta intocmai normele cuprinse in metodologia de organizare si functionare a centrului;
  • Are obligatia de a pastra in bune conditii si la indemana, documentele interne si externe, inaintate in copie sectorului bucatarie, sa le studieze periodic pentru a fi la curent cu legislatia in vigoare care priveste drepturile copilului si normele legale in baza carora functioneaza institutia unde isi desfasoara activitatea.
  • Nu foloseste materialele si obiectele aflate in institutie in interes personal.
  • Nu paraseste locul de munca fara instiintarea conducerii unitatii.
  • Sesizeaza administratorul complexului de lipsurile si dificultatile legate de conditiile de desfasurare a activitatii profesionale ; daca acesta nu ia masuri in timp util pentru remedierea problemelor, bucatarul are obligatia de a instiinta in scris conducerea unitatii.
  • Nu sustrage din unitate produse, alimente, obiecte de inventar, alte bunuri, etc. aceste acte fiind  considerate abateri disciplinare grave ce vor fi sanctionate ca atare;
  • Declara imediat conducerii unitatii orice imbolnavire acuta pe care o prezinta precum si bolile transmisibile aparute la membrii familiei sale;
  • Se va supune masurilor administrative in ceea ce priveste neindeplinirea la timp si intocmai a sarcinilor prevazute in fisa postului.
  • Are obligaţia de a se prezenta la serviciu în deplina capacitate de munca pentru a efectua servicii la parametrii de calitate impusi de activitatea profesionala.
  • Indeplineste şi alte sarcini date de seful de centru/ inlocuitorul sau legal, scris sau verbal, dacă acestea au legătură cu natura postului ocupat.

 

SPĂLĂTOREASĂ  / LENJEREASĂ – ATRIBUŢII

Respectă obligaţiile asumate prin semnarea contractului individual de muncă  şi îndeplineşte cu stricteţe atribuţiile conform fişei postului:

  • Respecta circuitul separat al rufelor murdare de cel al rufelor curate.
  • Respecta fazele spalarii şi dezinfectării lenjeriilor de corp şi de pat, a tuturor obiectelor vestimentare ,  a  cazarmamentului , a accesoriilor şi tuturor echipamentelor textile din dotarea unităţii ; respectă concentraţiile de detergenţi şi dezinfectanţi utilizaţi pentru rufărie şi timpii de acţiune ai acestora,  conform Ordinului M.S. 1955/1995 privind normele de igienă în colectivităţoi de copii şi tineri;
  • Asigură spălarea , dezinfectarea şi fierberea separată a rufăriei în situaţii de epidemii, sub supravegherea asistenţilor medicali şi ai şefului de centru;
  • Asigură obligatoriu activităţile de călcat pentru toate obiectele vestimentare de corp, care se pretează la această operaţie;
  • Efectueaza operatiuni de croitorie pentru lenjeria din dotare.
  • Raspunde de aspectul echipamentului, cazarmamentului si al celorlalte rufe spalate, deci de calitatea spalarii, utilizând programările speciale ale maşinilor din dotare pentru rufe albe, separate de cele colorate, evitând degradarea acestora;
  • Raspunde de calitatea spălării, utilizând obligatoriu programul de prespălare;
  • Preia lenjeria murdară de la fiecare modul  si predă  lenjeria curată,  ori de cate ori este nevoie, pe bază de semnătură; cunoaste şi respectă circuitul corect al rufelor curate, separat de cele  murdare;
  • Răspunde de curatenia si ordinea din spalatorie; raspunde de functionarea corecta a masinilor de spalat, sesizand orice defectiune administratorului / inlocuitorului sau legal / sefului de centru
  • Nu lasa aparatele electrice functionand nesupravegheate; manevreaza cu atentie masinile din dotare, le mentine in perfecta stare de igiena si anunta orice defectiune aparuta.
  • Pastreaza in bune conditii toate bunurile materiale din dotarea spalatoriei si raspunde de evidenta si buna lor funcionare.
  • Respecta principiul ”lucru in echipa”, cooperand si comunicand civilizat cu ceilalti angajati, in interesul copiilor.
  • Ofera in permanenta copiilor un exemplu personal de igiena, vocabular si comportament.
  • Respecta programul de lucru, conform graficului lunar si semneaza corespunzator in condica de prezenta.
  • Indeplineste si alte sarcini la solicitarea conducerii complexului.
  • Nu aplica nici o forma de pedeapsa, fizica sau psihica, la adresa copiilor.
  • Are obligatia de a nota in raportul de tura toate evenimentele intamplate – programul de desfasurare a activitatii, evenimentele deosebite produse in tura respectiva – pozitive si negative
  • are obligatia sa poarte echipament de lucru si protectie adecvat.
  • Periodic, participa la instructajul efectuat de cadrele medicale privind respectarea etapelor de efectuare a curateniei si dezinfectiei;
  • Se va prezenta, in timp util, conform programarilor efectuate de catre asistentul medical, la control medical periodic in vederea actualizarii analizelor medicale şi examenului clinic anual de către medicul de medicina muncii ;
  • Sprijina si ajuta  educatorul atunci cand acesta solicita ajutorul in situatia in care viata unui copil se afla in pericol (in situatii de criza, fuga, agitatie psihomotorie);
  • Nu foloseste materialele si obiectele aflate in institutie in interes personal. Nu paraseste locul de munca fara instiintarea conducerii unitatii.
  • Are o atitudine corespunzatoare fata de copii si intreg personalul complexului, promovand relatii de colaborare si respect;
  • Sesizeaza administratorul complexului de lipsurile, defecţiunile şi dificultatile legate de conditiile de desfasurare a activitatii profesionale ; daca acesta nu ia masuri in timp util pentru remedierea problemelor, are obligatia de a instiinta conducerea unitatii.
  • Are obligatia de a respecta şi pastra in bune conditii documentele interne si externe  - MOF, ROI, Cod etic, etc. şi  de a  le studia periodic pentru a fi la curent cu legislatia in vigoare; 
  • Declara imediat conducerii unitatii orice imbolnavire acuta pe care o prezinta precum si bolile transmisibile aparute la membrii familiei sale;
  • Se va supune masurilor administrative in ceea ce priveste neindeplinirea la timp si intocmai a sarcinilor prevazute in fisa postului.
  • Indeplineste orice alte sarcini transmise de şeful de centru, în limita competenţei postului;
  • Conducerea complexului isi rezerva dreptul de a modifica aceste atributii, in conformitate cu noile cerinte si reglementari legale.

ÎNGRIJITOR CURĂŢENIE - ATRIBUŢII

Respectă obligaţiile asumate prin semnarea contractului individual de muncă  şi îndeplineşte atribuţiile conform fişei postului :

  • Are obligatia sa poarte echipament de lucru si protectie adecvat;
  • Are obligaţia să respecte cu stricteţe igiena mâinilor;
  • Efectueaza zilnic curatenia şi dezinfecţia in conditii corespunzatoare a tuturor spaţiilor  repartizate (module, grupuri sanitare, coridoare, oficiile scarilor, cabinete, isolator, birouri, săli activităţi, etc), respectand soluţiile şi concentratiile stabilite pe tipuri de produs/suprafeţe;
  • Curata si dezinfecteaza zilnic şi ori de câte ori este nevoie,  baile si grupurile sanitare cu materiale si ustensile folosite numai in aceste locuri;  foloseşte  ştergătoare separate, pentru fiecare grup sanitar, respectând Ordinul 1955/1995 privind igiena în colectivităţile de copii şi tineri;
  • Utilizează metode eficiente de curăţare şi dezinfecţie, adaptate suprafeţelor de curăţat: măturare umedă; aspirare, ştergere, periere, înmuiere, spălare, clătire, etc.; asigură aerisirea corespunzătoare a tuturor spaţiilor şi respectă etapele de efectuare a curăţeniei şi dezinfecţiei curente;
  • Periodic efectuează curăţenia generală şi dezinfecţia ciclică (deconexarea) asigurând ştergerea completă, minuţioasă şi adecvată a tuturor spaţiilor – conform graficului, şi pulverizarea aerului cu deconex;  deconexarea se consemnează obligatoriu şi va fi  confirmată de asistentul medical de serviciu;
  • Preia materialele de curatenie pe bază de referat aprobat, răspunde de utilizarea judicioasă a acestora, evitând risipa dar şi concentraţiile ineficiente datorită diluţiilor slabe;
  • Utilizeaza in mod eficient toate echipamentele, dotările şi materialele puse la dispoziţie

( de ex. aspiratoarele se utilizează şi se  întreţin conform specificaţiilor tehnice);

  • Asigură, împreună cu personalul de la fiecare modul, sau individual pentru celelalte spaţii, colectarea şi debarasarea separată a  reziduurilor menajere şi a deşeurilor medicale nepericuloase / periculoase, conform normelor sanitare în vigoare; respectă circuitele funcţionale pentru îndepărtarea acestora; asigură curăţarea şi dezinfectarea recipientelor folosite pentru colectarea gunoiului;
  • Asigură, separat la fiecare modul, curăţarea şi dezinfectarea jucăriilor din plastic, prin spălare cu detergent şi imersie în substanţă clorigenă 1% 30 min. – săptămânal;
  • Asigură îngrijirea plantelor de interior;
  • La nevoie, in lipsa de personal, impreuna cu educatorul / supraveghetorul, participa activ la igienizarea zilnica si baia generala a copiilor, servirea meselor, îmbrăcat-dezbrăcat, supravegherea somnului, colaborand si ajutand educatorii si supraveghetorii de noapte;
  • Ofera copiilor un exemplu personal de igiena, vocabular si comportament;
  • Nu aplica nici o forma de pedeapsa, fizica sau psihica, la adresa copiilor.
  • Ajuta activ la supravegherea copiilor din grupa si in aer liber, colaborand si ajutand educatorii la nevoie. .
  • Are obligatia de a nota in raportul de tura toate evenimentele intamplate – programul de desfasurare a activitatii, evenimentele deosebite produse in tura respectiva – pozitive si negative
  • raspunde de respectarea programului de lucru si a disciplinei muncii in cadrul serviciului pe care il desfasoara;
  • Raspunde de eficienta si calitatea operaţiunilor desfăşurate pe perioada serviciului; respectă termenele stabilite prin reglementari interne sau prin alte acte normative;
  • Pastreaza in bune conditii materialele primite si raspunde de buna lor gestionare si depozitare, astfel incat sa nu prezinte pericol pentru copii;
  • Periodic, participa la instructajul efectuat de cadrele medicale privind respectarea normelor generale şi specifice de efectuare a curateniei si dezinfectiei;
  • Se va prezenta, in timp util, conform programarilor efectuate de catre asistentul medical, la control medical periodic in vederea actualizarii analizelor obligatorii şi examenului clinic anual efectuat de medicul de medicina muncii;
  • Respecta programul de lucru conform graficului lunar si semneaza corespunzator condica de prezenta;
  • Respecta principiul “lucru in echipa”, cooperand si comunicand civilizat cu ceilalti angajati, in interesul copiilor;
  • Raspunde de securitatea  copiilor in tura de serviciu, dacă a avut atribuţii prin delegare la modulele de copii ;      
  • Sprijina si ajuta educatorul atunci cand acesta solicita ajutorul in situatia in care viata unui copil se afla in pericol (in situatii de criza, fuga, agitatie psihomotorie);
  • Nu foloseste materialele si obiectele aflate in institutie in interes personal.
  • Nu paraseste locul de munca fara instiintarea conducerii unitatii.
  • Sesizeaza administratorul complexului de lipsurile, defecţiunile si dificultatile legate de conditiile de desfasurare a activitatii profesionale ; daca acesta nu ia masuri in timp util pentru remedierea problemelor, ingrijitorul are obligatia de a instiinta  conducerea unitatii.
  • Are obligatia de a respecta şi pastra in bune conditii si la indemana, documentele interne si externe (MOF, ROI, Cod etic, etc), de a le  studia  periodic pentru a fi la curent cu legislatia in vigoare, de a solicita informaţii şefului de centru pentru orice problemă consideră necesar;
  • Ajută personalul de întreţinere în activităţile de igienizare generală (văruire, vopsire) – dacă este cazul;
  • Declara imediat conducerii unitatii orice imbolnavire acuta pe care o prezinta precum si bolile transmisibile aparute la membrii familiei sale
  • Se va supune masurilor administrative in ceea ce priveste neindeplinirea la timp si intocmai a sarcinilor prevazute in fisa postului.
  • Prezentarea la serviciu cu deplina capacitate de munca pentru a efectua servicii la parametrii de calitate impusi de activitatea profesionala.
  • Conducerea complexului isi rezerva dreptul de a modifica aceste sarcini, in conformitate cu noile cerinte si reglementari legale.
  • Indeplineste orice alte sarcini date de şeful de centru;

 

OBLIGAŢIILE COMUNE ALE PERSONALULUI

1.Îi este interzisă părăsirea unităţii în timpul programului de lucru fără acceptul scris al conducerii C.S.C.C.H.S.Călăraşi;

2.Îi este interzisă deţinerea şi consumul de băuturi alcoolice, fumatul, precum şi comercializarea diferitelor produse în incinta unităţii;

3.Îi este interzisă utilizarea aparatelor foto, de înregistrare audio-video şi de stocare a datelor în incinta complexului ,  în scopul unor foloase personale, cu excepţia situaţiilor în care este desemnat pentru astfel de activităţi;

4.Distribuirea în mass-media a imaginilor şi înregistrărilor audio-video din cadrul Complexului este interzisă;

5.Foloseşte un limbaj civilizat cu colegii de serviciu şi cu personalul din conducerea Complexului;

6.Îndeplineşte orice alte sarcini transmise de conducerea Complexului , în vederea derulării în condiţii corespunzătoare a activităţii în general;

7.Respectă prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare, precum şi Regulamentul de ordine interioară şi orice alte prevederi legale specifice angajaţilor;

8.Colaborează şi comunică la nevoie, cu toate serviciile din cadrul DGASPC Călăraşi;

9.Respectă prevederile legislaţiei în vigoare din domeniul de activitate şi acţionează în conformitate;

10.Respectă şi aplică prevederile Legii nr.477/2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice;

11.Îndeplineşte şi alte atribuţii specifice prevăzute în standardul minim de calitate aplicabil, în legislaţia în vigoare, în regulamentul de organizare şi funcţionare, în metodologiile de organizare şi funcţionare, în procedurile de lucru, în alte regulamente aplicabile serviciului social, în dispoziţiile şi notele interne emise de către conducerea instituţiei şi acţionează, conform dispoziţiilor trasate în situaţii speciale pentru acoperirea nevoilor identificate;

12.Respectă prin activitatea pe care o desfăşoară, normele de prevenire a incendiilor, de protecţie a muncii şi a celor privind protecţia mediului;

13 Respectă prevederile legii 132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor ;

14.Răspunde, după caz, disciplinar, contravenţional, patrimonial, civil, sau penal, pentru faptele săvârşite prin care se încalcă normele legale, săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce îi revin;

 

ARTICOLUL 12

Finanţarea centrului

(1)În estimarea bugetului de venituri şi cheltuieli, centrul are în vedere asigurarea resurselor necesare acordării serviciilor sociale cel puţin la nivelul standardelor minime de calitate aplicabile.

(2) Finanţarea cheltuielilor centrului se asigură, în condiţiile legii, din următoarele surse:

  1. a) bugetul de stat;
  2. b) bugetul local al Judeţului Călăraşi ;
  3. c) donaţii, sponsorizări sau alte contribuţii din partea persoanelor fizice ori juridice din ţară şi din străinătate;

d)fonduri externe rambursabile şi nerambursabile; 

e)alte surse de finanţare, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

 
 

 

 

Centre DGASPC

  • All
  • Calarasi
  • Ciocanesti
  • Faurei
  • Oltenita
  • Perisoru
  • Ulmu
  • Vâlcelele

InfoCons – protectia consumatorilor

InfoCons

Date de contact D.G.A.S.P.C. Călărași:

Secretariat Direcție:  0242/311060

TELEFONUL COPILULUI: 0242/983

 Serviciul Monitorizare, Secretariat CPC,

Intervenție în Caz de Urgență: 0242 /311846

 Serviciul Evaluare Complexă Copii

0242/311060, int. 208

Serviciul Evaluare Complexă Adulți:

0242/313640

0728728472

0746251763

Adresa: Strada Bărăganului, nr. 1, Călărași, România

 E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Comunicate de presa

Despre

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Evaluare complexa minori/adulti

ACTE NECESARE IN VEDEREA INTOCMIRII DOSARULUI PENTRU ELIBERAREA CERTIFICATULUI DE INCADRARE IN GRAD DE HANDICAP MINORI

Adresele de email pe care puteti trimite:

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.     Acte necesare

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.    Acte necesare

DESPRE SERVICIUL DE URGENȚĂ 112

Non-Standard Elements
 

Informatie de interes public

ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI ALE PROBLEMELOR PĂRINȚILOR DE COPII ȘI ADULȚI CU DIZABILITĂȚI AFLAȚI ÎN COMUNITATE

http://andpdca.gov.ro/w/wp-content/uploads/2020/03/RASPUNSURI-16-20-martie.pdf

Spune NU violentei domestice!

1. RO Pocket Card A5 page 0001                                                             2. RO Poster A3 page 0001

Regulament (UE) nr.679/2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatia acestor date si de abrograre a Directivei 95/46/CE.

Responsabilul cu protectia datelor :

Maria Popescu

email:dpo@dgaspc-cl.ro

Telefon:0734.002.949

Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.

"Cookie"-urile au rolul de a facilita accesul si livrarea serviciilor folosite de utilizator de internet, precum personalizarea anumitor setari (limba, tara, preturi afisate in moneda nationala).