BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes
Text Size

Comunicat de presă referitor la situația sesizată, pe facebook, de un elev din comuna Perișoru

 

CONSILIUL JUDEŢEAN CĂLĂRAŞI

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Calarasi

Adresa: 910105 - Călăraşi - str. Bărăganului nr. 1 ;
Tel./Fax: 0242 - 311060 ; 0242 – 306917 ;
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Comunicat de presă referitor la situația sesizată, pe facebook, de un elev din comuna Perișoru

     În data de 14 martie 2018, pe rețeaua de socializare Facebook a unui elev de la Școala nr. 1 din Perișoru, a apărut postat un mesaj, adresat autorităților, în care adolescentul scrie că nu mai suportă situația de a fi bătut de copiii din centrul de plasament, de pe raza comunei Perișoru, spunând că a fost, recent, victima unei acțiuni violente provocate de un copil instituționalizat, la școală.

   Pornind de la această postare, în zilele de 16.03.2018 și 17.03.2018, la postul de televiziune Antena 1, au fost transmise două reportaje, în cadrul cărora copii de la Centrul de Plasament ,,Sf. Ștefan” din Perișoru au fost acuzați că l-au bătut pe acest adolescent.

În materialul prezentat de postul de televiziune situația a fost prezentată, astfel:

 

,,Un copil de 14 ani a ajuns la spital, după o bătaie la școală. În comuna Perișoru, unde învață, este revoltă. Părinții s-au adunat la poarta școlii, disperați că tot mai mulți elevi refuză să vină la cursuri de teama colegilor. Agresorii sunt adolescenți de la Centrul de Plasament din comună...”

,,Coșmarul (n.n. adolescentului bătut) durează de 4 ani, de când s-a înscris la șoala din Perișoru, unde învață și copiii de la Centrul de Plasament din comună. Sunt mai mari și unii ar fi violenți...

Reprezentanții Centrului de Plasament din comună, de unde vin copiii violenți, au închis porțile când au aflat că se filmează în sat.”

     Precizăm că porțile Centrului de Plasament erau închise, nu pentru că reporterii Antenei 1 erau prezenți în comună, ci datorită faptului că accesul în centru al persoanelor străine se face numai cu acordul exprimat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

       În cadrul materialelor prezentate la Antena 1 se aduc acuze, la modul general, tuturor copiilor de la Centrul de Plasament ,,Sf. Ștefan” din Perișoru, fiind etichetați drept ,,violenți” și fiind ascultată doar varianta adolescentului care afirmă că a fost agresat, fără a fi cerut punctul de vedere al directorului D.G.A.S.P.C. Călărași sau al șefului Centrului de Plasament ,,Sf. Ștefan”, din Perișoru.

    Totodată, conducerea școlii a acționat încălcând legislația în vigoare, deoarece un băiat de la centrul de plasament, elev la această unitate de învățământ, a fost adus în fața reporterilor de la Antena 1, pentru a da declarații, fără a se ține cont că este minor și că nu a fost cerut acordul reprezentantului legal, respectiv conducerii D.G.A.S.P.C. Călărași.

 Pentru o corectă informare a publicului, menționăm că băiatul de la Centrul de Plasament ,,Sf. Ștefan”, intervievat de reporterii Antenei 1, nu avea cum să fie implicat în scandalul petrecut la școală, acesta fiind internat, în acea perioadă, în Spitalul Județean de Urgență Călărași.

   În ziua în care s-a petrecut incidentul, conducerea Centrului de Plasament a fost anunțată că un băiat de la centru a fost implicat într-un scandal cu un coleg de la școală, acesta fiind, însă, lovit pe holul școlii, de cel care a reclamat că a fost bătut, în apărarea lui sărind un alt coleg din comunitate, aceștia luându-se la bătaie.

Acest fapt este confirmat și de profesoara de sport a școlii, care scrie pe pagina de facebook a adolescentului care reclamă că a fost bătut, că ea a intervenit pentru a opri bătaia dintre el și un alt elev din comunitate:

Ank Sp: ,,Dorinel, știi bine că ceea ce o să comentez, o fac în cunoștință de cauză. Ai dreptate, dar nu în totalitate. Hai să recunoaștem că nu numai copiii din Centrul de Plasament fac probleme acolo. Tu, ieri, de fapt cu cine ai avut altercatie? Din câte știu eu, nu cu un elev din Centru’. Deci, hai să spunem tot adevărul, nu numai ce ne convine! A nu se înțelege că vreau să iau apararea elevilor din Centru’, departe de gândul ăsta, dar nu sunt ei singurii ce crează probleme în Școala Perișoru. Nu vreau să comentez mai multe, dacă aș face-o, ai crede că am ceva cu tine, dar îți cunoști și tu foarte bine comportamentul, da?! Însănătoșire grabnică și sper să nu te mai implici în astfel de incidente! În încheiere vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu că nu am luat și eu vreun pumn, încercând să vă despart. Noi, profesorii, ar trebui să luăm și lectii de auto-aparare. Trist, dar adevărat!

comunicat.jpg

   Referitor la conflictul care a avut loc în Școala nr. 1 Perișoru, săptămâna trecută, menționăm că Centrul de Plasament ,,Sf. Ștefan” nu a fost sesizat de conducerea școlii sau de poliția din comună că ar fi fost implicat un copil din centru.

 În ultimii 4 ani, în corespondența purtată de conducerea Școlii nr. 1 din Perișoru cu cea a Centrului de Plasament ,,Sf. Ștefan” nu este sesizată nici o faptă de violență verbală sau fizică, între copiii din centru și adolescentul care a transmis mesajul pe facebook: ,,Dragă Stat,te întreb pe tine, eu copilul cui sunt?,sunt un copil de 14 ani și învăț la Școala Gimnazială Nr 1, Perișoru, Județul Călărași,acesta este al 4-lea an de când fac naveta la școala din Perișoru,unde sunt aduși copiii de la Centru de plasament, Perișoru Gară,unde sunt bătut, amenințat cu moartea,jignit,scuipat,maltratat, mă duc cu frică la Școală,unde vreau să învăț și să îmi fac un viitor dar nu pot din cauza lor pentru ce îmi fac ei mie zilnic și nu sunt singurul...

   Considerăm că prin relatarea în acest mod a faptelor este făcută o discriminare între copiii care provin din comunitate și cei instituționalizați, deoarece, conform mesajului postat pe Facebook, de toate evenimentele reprobabile petrecute între elevi, de-a lungul timpului, în Școala nr. 1 din Perișoru, ar fi responsabili doar copiii care provin din Centrul de Plasament ,,Sf. Ștefan” din comună, afirmații care contravin realității.

  

Compartiment Relații cu Publicul al D.G.A.S.P.C. Călărași

Regulament (UE) nr.679/2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatia acestor date si de abrograre a Directivei 95/46/CE.

Responsabilul cu protectia datelor :

Anna-Maria Stamate

email:Responsabildate@dgaspc-cl.ro

Telefon:0734.002.949

Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.

"Cookie"-urile au rolul de a facilita accesul si livrarea serviciilor folosite de utilizator de internet, precum personalizarea anumitor setari (limba, tara, preturi afisate in moneda nationala).