BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes

C.M. "Dumbrava"

CENTRUL MATERNAL CALARASI

 

Informatii centre
Adresa
Sef Centru
Tel.Fix
Tel.Mobil
Pers.deservite
Angajati
 Parcul Dumbrava nr. 1, mun. Călăraşi Mihaela Dumitru  0242-311846  0721278459  12  

Centrul maternal promoveaza importanta familiei in dezvoltarea si mentinerea legaturilor membrilor acesteia cu copilul. Orice ajutor (material, financiar, locuinta) acordat familiei in dificultate este preferat abandonului si institutionalizarii copilului. Particularitatea acestui tip de serviciu fata de alte tipuri de protectie sociala vine din faptul ca-si propune sa ofere un suport comun mamei si copilului sau. Pornind de la nevoile personale si tinand seama de resursele si dificultatile mamei si ale copilului, lucrul in Centrul maternal se adreseaza in mod specific relatiei mama – copil intr-o perioada din existenta copilului a carei amprenta se regaseste in intreaga lui evolutie ulterioara.
Centrul maternal este un serviciu de protecţie materno-infantilă de tip rezidenţial, care asigură dreptul fiecărui copil de a-şi păstra relaţiile familiale. Centrul este organizat pe model familial si are o capacitate de 5 locuri, fiind alcătuit din 5 camere (dormitoare) pentru cuplul mama – copil (cu baie proprie), o cameră pentru activităţi si petrecerea timpului liber, o sală pentru servirea mesei, o bucătărie, o spălatorie, un cabinet de educatie pentru sănătate şi prevenire îmbolnăviri, un cabinet pentru consiliere şi vizite.
Misiunea Centrului maternal este de a permite formarea, menţinerea şi întărirea legăturilor familiale, precum şi sprijinirea familiei pentru asumarea responsabilităţilor parentale. Acestea se realizează oferind mamei cu risc crescut de abandon, care se confruntă cu dificultăţi de natură materială, socială, profesională sau relaţională, suportul necesar pentru a deveni aptă să-şi asume responsabilităţi faţă de copil. În Centrul maternal se acordă mamei posibilitatea de a-şi cunoaşte copilul şi de a-şi consolida ataşamentul faţă de propriul copil, asigurând condiţii de prevenire a instituţionalizării copilului.
Scopul Centrului maternal este acela de a acţiona pentru a preveni intrarea copilului în dificultate în sistemul de protecţie al Direcţiei – el fiind situat în categoria structurilor care intervin " în amonte".
Centrul maternal oferă găzduire, hrană, asistenţă medicală şi consiliere cuplurilor mamă – copil, în cazurile acelor mame (în special al mamelor tinere) cu risc crescut de abandon.
Serviciile oferite unui cuplu mamă – copil se pot întinde pe o durată de până la 1 an, în decursul căruia se încearcă convingerea mamei, a familiei acesteia, a tatălui sau altor rude de a-şi asuma, într-o formă sau alta, creşterea copilului, dând în acelaşi timp şi posibilitatea mamei de a-şi întări legătura cu copilul şi de a dezvolta un ataşament afectiv faţă de acesta.
Mama şi copilul trăiesc într-un spaţiu care le oferă acestora un cadru securizant şi suportiv. Spaţiile individuale destinate cuplurilor mamă – copil sunt utilate în conformitate cu necesităţile adultului şi ale copilului, care răspund nevoii de intimitate a familiei. Cuplurile beneficiază de spaţii pentru petrecerea timpului liber, pentru prepararea şi depozitarea alimentelor, comune întregului grup de beneficiari şi utilate corespunzător.
Centrul maternal asigură beneficiarilor o alimentaţie corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ, care răspunde nevoilor nutriţionale ale adultului (femeie adultă, gravidă, lăuză) şi ale copilului (nou-născut, sugar, copil cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani şi după caz, alte grupe de vârstă) ţinând cont de preferinţele acestora. Copiii au o alimentaţie care permite o dezvoltare normo-ponderală, iar pentru nou-născuţi şi sugari se promovează şi sprijină alimentaţia naturală a acestora. Mamele găzduite participă activ la prepararea şi servirea meselor, însuşindu-şi deprinderi adecvate unei bune alimentaţii.
Copiii rezidenţi în centrul maternal beneficiază de asistenţă medicală profilactică şi curativă în vederea unei bune dezvoltări.
Fiecare cuplu mamă – copil beneficiază de o intervenţie personalizată în funcţie de nevoile identificate la admiterea în centru, adaptată ulterior şi axată pe dezvoltarea autonomiei mamei şi pe pregătirea reîntoarcerii cuplului mamă – copil în mediul familial, în condiţii sigure şi favorabile dezvoltării copilului.
Sprijinul oferit cuplului mamă – copil presupune implicarea unei echipe interdisciplinare formate din asistent social, psiholog, educator, asistent medical şi legătura cu întregul sistem de servicii existent la nivelul comunităţii.
Centrul sprijină mama, în mod individualizat şi personalizat, în demersul de asumare a rolului matern, astfel încât aceasta să-i poată asigura copilului o dezvoltare corespunzătoare nevoilor sale afective, sociale, educaţionale şi medicale. Activităţile de educaţie şi consiliere a beneficiarelor privesc următoarele aspecte: igienă şi îngrijire personală, acordarea primului ajutor, nutriţie şi dietă, schema de vaccinări a copilului, infecţii cu transmitere sexuală, elemente de educaţie contraceptivă şi sexuală, consiliere psihologică, consiliere juridică. Deasemenea se desfăşoară activităţi pe teme educative de interes, de orientare şi consiliere vocaţională, de intermediere a relaţiei mamei cu diferite servicii aflate în comunitate, menite să sporească mamei capacitatea de (re)inserţie în viaţa autonomă şi de responsabilizare.
Beneficiarele sunt încurajate să desfăşoare activităţi care să răspundă activităţilor de relaxare şi de dezvoltare a abilităţilor vocaţionale. Se organizează activităţi sociale care stimulează comportamentul matern în societate, activităţi care au drept scop asimilarea elementelor de gestiune a bugetului personal, activităţi de intermediere a relaţiei mamei cu diferite servicii aflate în comunitate, menite să sporească mamei capacitatea de (re)inserţie în viaţa autonomă şi de responsabilizare. Centrul maternal este plasat intr-un loc accesibil, aproape de Spital, Primarie, Politie, Biserica, Cabinete medicale, Tribunal, mijloace de transport in comun.

Categoria de persoane beneficiare:

Principalele categorii de beneficiari ai Centrului maternal sunt:
- cuplul mamă – copil aflat în risc de degradare / ruptură a legăturii familiale: mame cu copii (cu vârsta de până la 3), cu risc de abandon (în general mame singure, mame minore, mame provenind din familii marginalizate, sărace, mame care se confruntă cu probleme financiare, relaţionale etc.);
- gravide în dificultate (aflate în una / mai multe din situaţiile prezentate anterior) pe parcursul ultimului trimestru de sarcină.

Modalitatea de selectare a beneficiarilor:

Criteriile de admitere în Centrul maternal:
- gravida aflată în ultimul trimestru de sarcină aflată în situaţii de risc;
- mame cu copii nou născuţi, cu risc de abandon ( mame singure, mame minore, mame provenind din medii sărace);
- mame cu copii care temporar se confruntă cu probleme (financiare, profesionale, de relaţionare);
- vârsta copilului să nu depăsească 3 ani (excepţie făcând situaţiile când există fraţi);
- limita maximă a numărului de copii = 2;
- nu sunt admise în centrul maternal mamele care prezintă tulburări importante de comportament sau de personalitate, mamele care sunt dependente de alcool sau de droguri.

Desi institutiile rezidentiale au conditii sociale de ingrijire mult mai bune decat ale familiilor provenite din medii defavorizate, viata intr-o institutie nu asigura nevoia de afectivitate, atasament, autoritate parentala. Se stie ca in primul an de viata un copil are nevoie prioritar de dragoste, brate iubitoare, lapte de mama si un adaport cald. Informatiile referitoare la existenta unor alternative de protectie a cuplului mama – copil constituie un sprijin pentru mama derutata. Daca mama isi doreste copilul, o consiliere pertinenta poate oferi posibilitatea intelegerii problemelor cu care se confrunta aceasta si oferirea dreptului de a cunoaste alternativele care ar putea ajuta mama sa ramana alaturi de copilului ei.

 • All
 • Calarasi
 • Ciocanesti
 • Faurei
 • Oltenita
 • Perisoru
 • Plataresti
 • Ulmu
 • Default
 • Title
 • Random

Regulament (UE) nr.679/2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatia acestor date si de abrograre a Directivei 95/46/CE.

Responsabilul cu protectia datelor :

Anna-Maria Stamate

email:Responsabildate@dgaspc-cl.ro

Telefon:0734.002.949

Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.

"Cookie"-urile au rolul de a facilita accesul si livrarea serviciilor folosite de utilizator de internet, precum personalizarea anumitor setari (limba, tara, preturi afisate in moneda nationala).