DREPT LA REPLICĂ În urma publicării articolului „Ca-n Coreea de Nord: Copiii din Centrele de plasament mănâncă orez luat cu 2 lei kilogramul!”, postat în data de 22.05.2018

În urma publicării articolului „Ca-n Coreea de Nord: Copiii din Centrele de plasament mănâncă orez luat cu 2 lei kilogramul!”, postat în data de 22.05.2018, pe site-ul www.marinbadea.ro, D.G.A.S.P.C. Călărași face următoarele precizări punctuale:

• În conformitate cu HG 904/2014 valoarea alocației de hrană/zi/copil/tânăr este 12 sau 16,60 lei, în funcție de vârstă și tipul de serviciului social în care se află (serviciu rezidențial/serviciu de zi).

• Referitor la calitatea produselor, menționăm că toate produsele alimentare au fost achiziționate prin procedura de Licitație deschisă, organizată online în SEAP, în anul 2017, în conformitate cu Legea 98/2016. Cerințele tehnice cu privire la calitatea produselor au fost stabilitate prin documentația de atribuire și primează în cadrul evaluării licitației. Până la acest moment, nu s-a depus nicio sesizare sau plângere, din partea centrelor la sediul D.G.A.S.P.C. Călărași, cu privire la calitatea produselor.

• Produsul la care se face referire în articol, Orez ambalat – 1 kg, are următoarele caracteristici, în conformitate cu oferta tehnică furnizorului care a câștigat licitația, ofertă care face parte integrantă din acordul cadru:

OREZ AMBALAT 1KG

Proprietati organoleptice:

• Aspect: Boabe de formă ovală, uniforme ca mărime, sănătoase, întregi, complet decorticate;

• Culoare: Alb, transparent;

• Miros: caracteristic, fără miros străin de mucegai, de încins, de rozătoare;

• Gust: specific orezului.

Valori nutriționale:

• valoare nutritivă    351kcal/100g

• proteine             6.9g/100g

• lipide                           1.3g/100g

• glucide                         77g/100g

• fibre                             1.9g/100g

• sodiu                        0.002g/100g

Transport:

Transportul produselor trebuie să se facă în vehicule curate și acoperite care să asigure integritatea ambalajelor, menținerea calității produselor și protecția contra razelor solare sau a înghețului. Fiecare produs trebuie însoțit la livrare de documente care să ateste originea, proveniența, securitatea alimentară a produsului.

• La acest moment, conform Contractului de furnizare cu numărul 13161/28.03.2018, produsul „Orez ambalat 1 Kg” are prețul 4,36 lei pe kg;

• În cadrul acordului cadru cu numărul 56041/12.12.2017, au fost încheiate în total până în prezent trei contracte subsecvente, iar cel mai mic preț cu care  s-a achiziționat acest produs a fost 2,99 lei în anul 2017, respectându-se caracteristicile ofertate în cadrul licitației și menționate mai sus;

• Cu privire la norma de hrană, menționăm faptul că aceasta este stabilită prin HG 904/2014 și nu a fost modificată;

• În data de 13 mai 2018, meniul de la C.P.R.U. Sf. Maria a fost:

Mic Dejun: lapte cu cereale, tartă cu brânză topită, castraveți, ruladă de pui;

Ora 10:00: fructe;

Prânz: supă de zarzavat, chifteluțe marinate cu carne de porc și garnitură de orez, salată de varză;

Gustare ora 15.00: paste cu lapte;

Cină : tartă cu icre, cartofi franțuzești, pufuleți.

Meniurile sunt întocmite în conformitate cu legislația în vigoare, în funcție de nevoile biologice specifice vârstei și regimurile recomandate de medic, dacă este cazul,  de către asistentul medical și aprobate de către medicul centrului, respectându-se necesarul de calorii și elemente nutritive.

Toate cele menționate mai sus pot fi argumentate cu documente de către D.G.A.S.P.C. Călărași.

Opinăm faptul că autorul articolului la care facem referire nu a dorit să verifice informațiile primite și publicate, având în vedere faptul că înainte de publicarea articolului, acesta s-a aflat în instituția noastră, dar nu a solicitat nici un document, contract, fișă de magazie, etc., care puteau demonstra situația concretă.

Mai mult decat atât, persoanele la care se face referire în articol, angajați în cadrul D.G.A.S.P.C. Călărași, nu recunosc veridicitatea afirmațiilor făcute de autorul articolului, acesta reinterpretând și scoțând din context anumite afirmații.

Menționăm că în data de 23.05.2018, în urma verificărilor făcute la C.P.R.U. SF. Maria, de către reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, S.I.C.E., Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, s-a întocmit procesul verbal de constatare, cu numărul 1983/23.05.2018, cu următoarele constatări: „Referitor la produsul orez achiziționat, menționăm că acesta este ambalat în pungi a câte 1 kg, cu elementele de identificare ale producătorului și distribuitorului. La data controlului, pe stoc, se afla orez marca ARO, distribuit de SC METROU și orez marca PENNY, ambalat în pungi de 1 kg, ambalajele sunt întregi și în termenul de valabilitate, la examenul privind calitatea acestuia, am constatat că este corespunzator.”

Din evidențele C.P.R.U. SF. Maria, reiese că existau la data de 13 mai 2018, un număr de 137 de produse alimentare (ex.: carne, pește, brânzeturi, legume, fructe, ducliuri, paste, etc.), cu o valoare contabilă de 5.900 de lei, pentru un număr de 11 beneficiari.

Față de cele de mai sus, având în vedere afirmațiile calomnioase, solicităm autorului articolului să publice prezentul Drept la Replică, în acord cu Codul Deontologic al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care precizează următoarele:

,,Materialele destinate publicării sub formă de texte şi imagini trebuie verificate cu grijă, din surse credibile. Ele trebuie să fie exacte, obiective, şi să nu conţină opinii personale. Informaţiile neverificate trebuie să fie prezentate cu rezerva necesară, menţionându-se aceasta.

Ştirile sau afirmaţiile neadevărate, trebuie rectificate imediat, sub forma adecvată, de către jurnalistul sau redacţia care le-a difuzat”.

În caz contrar, ne vedem obligați să apelăm la organele abilitate de judecată.

COMPARTIMENT RELAȚII CU PUBLICUL