BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes
Text Size

Consumul de droguri - de la curiozitate, la fenomen

Comunicat de presă

 

,,Consumul de droguri - de la curiozitate, la fenomen” a fost titulatura evenimentului organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, în data de 30 octombrie 2018, la sala de ședințe a Consiliului Județean.

Ca urmare a apariției în mass-media a numeroase articole referitoare la creșterea numărului de cazuri privind consumul de droguri de către adolescenți și dat fiind faptul că, în ultima perioadă, în evaluările specialiștilor din cadrul instituției noastre se evidențiază tendința adolescenților de a experimenta substanțe psihoactive, a fost discutat, împreună cu factorii de decizie, în ce măsură se poate transforma curiozitatea de a consuma droguri în fenomen și cum pot fi controlate, pe viitor, astfel de situații la nivel județean, în beneficiul dezvoltării sănătoase a tinerei generații.

Au răspuns invitației noastre: prefectul George Iacob, vicepreședinții Consiliului Județean Călărași, Marian Dinulescu și Valentin Barbu; secretarul județului, Emil Mușat; deputatul Sorin Vrăjitoru; primarul municipiului, Daniel-Ștefan Drăgulin; viceprimarul Viorel Ivanciu; adjunctul șefului Inspectoratului Județean de Poliție, Petronel Dumitrașcu; Inspectoratul Județean de Jandarmi, colonel Viorel Ghiveci; Observatorul român pentru droguri şi toxicomanie de la Agenția Națională Antidrog, Bogdan Gheorghe;C.P.E.C.A., Roxana Dumitroiu; Inspectorul-general școlar, Elena Mihăilescu; managerul Spitalului Județean de Urgență, Valentin Emanoil; medicul Alina Negrea; managerul Spitalului de Psihiatrie Săpunari, Daniela Brăileanu; asistent social, Marian Nuțu; Direcția de Sănătate Publică, Mirela Petcu; A.J.P.I.S., director Liviu Oltenacu, șef serviciu, Luminita Oloianu; C.J.R.A.E., Mariana Năstase; Biblioteca Județeană, referent de specialitate/psihoterapeut, Anișoara Geamănu; Protopopiatul Călărași, preot Costin Avram şi Daniela Tilică; Președintele Federației Naționale a Asociației Părinților - Învățământul Preuniversitar, Mitică Chihaia; Asociația ,,Ai voință, ai putere” Oltenița, președinte Ionuț Marineață; Centrul Victorem Constanța, Cătălin Iordănescu; președinta Asociației ,,Pentru un Călărași mai bun, Virginica Crețu, precum și specialiști din cadrul D.G.A.S.P.C. Călărași.

   Discuțiile au fost moderate de directorul-executiv al D.G.A.S.P.C. Călărași, Lavinia Grosu, care a subliniat importanța pregătirii specialiștilor din instituție, privind intervenția în astfel de cazuri (psihologi, asistenți sociali, educatori specializați), iar reprezentantul A.N.A., Bogdan Gheorghe, a subliniat disponibilitatea Agenției Antidrog de a specializa personalul, în cel mai scurt timp, lor putând să li se alăture medici de familie, consilieri școlari, părinți, lista posibililor participanți rămânând deschisă.

S-a pus accentul pe acțiunile de prevenire, prin organizarea unor sesiuni permanente de informare în unitățile de învățământ, pe rolul determinant al părinților în situația în care copilul lor se confruntă cu problema consumului de droguri și necesitatea adaptării legislației la situația actuală, fiind constatate lacune legislative.

   Deputatul Sorin Vrăjitoru, care a avut o interpelare în Parlament, intitulată "Etnobotanicele, drogurile care omoară elevii", a declarat că va prelua toate propunerile privind modificarea legii, și a propus, totodată, constituirea unui grup de lucru, pe lângă ATOP Călărași.

   Reprezentanții Primăriei Călărași au afirmat că, în parteneriat cu Clubul Lions Călărași, și-au propus înființarea unui Centru de tratament și reabilitare al consumatorilor de substanțe psihoactive, după modelele existente în țară. Demersul va fi susținut financiar și de către Consiliul Județean Călărași, astfel încât cei care sunt externați din spital să nu se întoarcă în același mediu, ci să beneficieze de un tratament corespunzător, fizic și psihic.

   În cadrul dezbaterii, au fost menționate și datele statistice, înregistrate de Unitatea de Primiri Urgențe Călărași, de la începutul anului și până la data de 30.09.2018, 66 de persoane ajungând la Spitalul Județean, după ce au consumat substanțe psihoactive.

   Din datele prezentate de autoritățile abilitate, în ultimele 6 luni, în mediul rural nu a fost înregistrat niciun caz de consum de substanțe psihoactive, iar în mediul urban au fost depistate 44 de persoane suspecte.

     Evenimentul organizat în data de 30 octombrie 2018, de către D.G.A.S.P.C. Călărași a fost doar un prim pas făcut de instituțiile publice județene, privind găsirea soluțiilor pentru combaterea consumului de droguri,care reprezintă o problemă de mare importanță și complexitate pentru noi toți.

 

Compartiment Relații cu Publicul

 

Regulament (UE) nr.679/2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatia acestor date si de abrograre a Directivei 95/46/CE.

Responsabilul cu protectia datelor :

Maria Popescu

email:dpo@dgaspc-cl.ro

Telefon:0734.002.949

Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.

"Cookie"-urile au rolul de a facilita accesul si livrarea serviciilor folosite de utilizator de internet, precum personalizarea anumitor setari (limba, tara, preturi afisate in moneda nationala).